Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Copiii ucraineni au mare nevoie să vadă o altă lume

 
Copiii ucraineni au mare nevoie să vadă o altă lume
  • 22 Feb 2017
  • 1548

Ucraina: apelul nunțiului apostolic Claudio Gugerotti, „să facem pentru copiii ucraineni ceea ce s-a făcut pentru Cernobâl”

„Copiii ucraineni au mare nevoie să vadă o altă lume. O lume unde nu se trage în fiecare zi și unde, la primul zgomot, nu trebuie să se ascundă sub pat de frică”. Pentru ei mons. Claudio Gugerotti, nunțiul apostolic în Ucraina, cere, în particular Italiei, un mare gest de solidarietate, lansând apelul: invitați pentru o perioadă de timp, chiar și pentru a petrece o vacanță de o săptămână, copiii aflați în zonele afectate de război din regiunea orientală a Ucrainei. Contactat telefonic de redacție, după o vizită pe care a făcut-o în orașele Avdiivka și Sviatohirsk, nunțiul a lansat ideea de a repeta pentru copiii din zona de conflict a Ucrainei ceea ce s-a făcut cu mulți ani în urmă pentru copiii din Cernobâl. „Mă adresez în particular, spune nunțiul, familiilor italiene: invitați acești copii dând lor posibilitatea să iasă cel puțin pentru o scurtă perioadă de timp din acest loc de coșmar. Să facem ce s-a făcut pentru Cernobâl. Ar ajunge să se activeze un serviciu de acest gen. Copiii nu sunt un pericol pentru nimeni, s-ar putea propune ceva, chiar și o săptămână la Paști...”. Nunțiul s-a dus să-i întâlnească la Sviatohirsk unde copiii sunt cazați într-o structură sigură, departe de zona de conflict. „Sunt aparent veseli, se împrietenesc. Dar traumele se văd în alte circumstanțe, când se reîntorc la familiile lor și nu sunt implicați în comunitate. Deci noi încă nu știm care sunt cu adevărat consecințele psihologice a acestor traume”. În ciuda acordurilor de la Minsk, în Ucraina, mărturisește nunțiul, luptele nu au încetat și lumea este epuizată. „Oamenii trăiesc de mai bine de doi ani în această situație instabilă”, povestește Gugerotti. „Lumea aproape că nu mai are forța să reacționeze. Familiile sunt despărțite, dispersate în zone diferite. Există și oameni care nu-și pot părăsi propria casă din diferite motive: nu au mijloace, sunt izolați, bolnavi, bătrâni... Deci trăiesc cu o bucată de pâine și un pic de ceai, la temperaturi ce ajung la minus 16/17 grade. În Europa să fie astfel de situații e scandalos. O profesoară, de exemplu, a izbucnit în plâns în fața mea și a copiilor, cerându-mi: „Ziceți Papei să facă tot ce e posibil să ne elibereze de acest război absurd și inutil”.

 

Traducere: AMRSursa:agensir.it