Se desfășoară în zilele 5-12 septembrie 2021 la Budapesta cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional. Sfânta Liturghie de încheiere va fi prezidată duminica viitoare de papa Francisc. La deschiderea acestui important eveniment bisericesc, mesajul general transmite o puternică încurajare pentru valorile creștine și spiritul euharistic într-un timp dominat de interese materiale și de dezorientare culturală. Din România, ia parte, printre alții, arhiepiscopul Aurel Percă.
”Toate izvoarele mele sunt în tine” (Psalmul 87,7). A început duminică, 5 septembrie a.c., la Budapesta, sub acest generic, luat din Cartea Psalmilor, cel de-a 52-lea Congres Euharistic Internațional. Manifestarea euharistică se va încheia duminică, 12 septembrie a.c., cu Sfânta Liturghie prezidată în capitala Ungariei de papa Francisc, care ieri, la ”Angelus”, a dedicat un amplu paragraf acestui eveniment, dar și succesivei sale călătorii apostolice în Slovacia:
Papa Francisc: «Duminica viitoare [12 septembrie 2021 – n.r.], voi merge la Budapesta pentru încheierea Congresului Euharistic Internațional. Pelerinajul meu va continua, după Sf. Liturghie, pentru câteva zile în Slovacia și se va încheia miercurea succesivă cu marea celebrare populară a Fecioarei Maria Îndurerate, patroana cerească a acelei țări. În acest fel, vor fi zile marcate de adorație și de rugăciune în inima Europei. În timp ce îi salut cu afecțiune pe cei care au pregătit această călătorie, și vă mulțumesc, îi salut pe cei care mă așteaptă și pe care eu însumi doresc din inimă să-i întâlnesc, cer tuturor să mă însoțească cu rugăciunea și încredințez vizitele pe care le voi efectua mijlocirii atâtor mărturisitori eroici ai credinței, care au dat mărturie în acele locuri pentru Evanghelie în mijlocul ostilităților și al persecuțiilor. Ei să ajute Europa să dea mărturie și astăzi, nu atât prin cuvinte, dar mai ales prin fapte, prin fapte de milostenie și de primire, pentru buna vestire a Domnului, care ne iubește și ne mântuiește. Vă mulțumesc!».
Sfânta Liturghie de deschidere a Congresului Euharistic Internațional de la Budapesta a fost prezidată ieri de cardinalul italian Angelo Bagnasco, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa. Au luat parte cardinali și episcopi de pe toate continentele, precum și numeroși reprezentanți ai instituțiilor publice din Ungaria, în frunte cu președintele acesteia, Áder János. Din România a concelebrat, printre alții, arhiepiscopul mitropolit de București, mons. Aurel Percă.
În cuvântul de salut adresat participanților la începutul Sfintei Liturghii, cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop mitropolit de Esztergom-Budapesta, a amintit că după amânarea de anul trecut a acestui eveniment, din cauza pandemiei, ”simțim că viața noastră nu depinde numai de eforturile noastre omenești”. ”Domnul Dumnezeu”, a mai spus cardinalul, ”să ne dăruiască harul de a putea simți în aceste zile că Isus Cristos este cu noi în Euharistie. Nu lasă singură Biserica, popoarele, omenirea. Toate puterile și speranțele noastre provin de la El. Euharistia este izvorul din care se alimentează viața noastră creștină, misiunea noastră. Doamne, Dumnezeule, rămâi cu noi! Dăruiește-ne puterea și lumina pentru misiunea noastră în lumea de astăzi. Dăruiește-ne harul să trăim împreună cu tine aici pe pământ și, apoi, în veșnicie!”, a spus primatul Bisericii catolice din Ungaria.
Salutând participanții la acest eveniment, organizat în Piața Eroilor din capitala ungară, cardinalul a menționat în mod special prezența mitropolitului ortodox rus Ilarion Alfeev, reprezentantul Patriarhiei Moscovei: ”Îi mulțumesc pentru efortul său prin care, de ani buni, împreună cu episcopii europeni, lucrează pentru a prezenta și afirma valorile creștine comune în lumea noastră de astăzi. Creștinii din Răsărit și din Apus se roagă și lucrează împreună pentru a construi unitatea creștinilor pentru ca mărturia noastră să fie credibilă în fața lumii întregi”, a subliniat card. Erdő.
La omilia Sfintei Liturghii, prezentată direct în maghiară de un preot, cardinalul Angelo Bagnasco a evocat concertul sărbătoresc al clopotelor din tot orașul dunărean spunând că ”de la acest pupitru ideal, glasul păstorilor de suflete, vocea acestei adunări liturgice emoționante, își dorește să bată, cu smerenie și bucurie, la inima popoarelor Europei și să meargă dincolo de acestea ca să ajungă în colțurile cele mai îndepărtate ale pământului”. O voce cu siguranță slabă, a recunoscut prelatul, dar aceasta se face ecoul vocilor care au răsunat în decursul secolelor și este marcată de sângele martirilor: de aici își trage puterea pentru a-L vesti lumii pe Isus și să aducă aminte că ”în ciuda limitelor și umbrelor fiilor săi, în Biserică strălucește lumina lui Cristos”.
Această voce, a spus în continuare card. Bagnasco, spune un mare adevăr omului de astăzi: ”Nu ești singur într-un univers ostil, nu ești singur în fața tainei minunate a vieții, nu ești singur cu setea ta de libertate și de etern. Oriunde te-ai afla, nu ești invizibil, Dumnezeu te privește cu iubire. Nu ești orfan, Dumnezeu îți este Tată. Tu valorezi cât sângele lui Isus, Răscumpărătorul lumii și Pâinea vieții veșnice. Nu-ți fie teamă: Dumnezeu nu a murit, Euharistia învinge orice solitudine, orice depărtare, orice nepăsare”.
Referindu-se la copiii și adolescenții de la Prima Împărtășanie și de la Mir, cardinalul Bagnasco le-a spus să-l primească cu simplitate în inima lor pe Isus, un prieten care nu trădează. Iar tinerilor de la școlile catolice, le-a amintit că rațiunea și credința aleargă împreună: ”Dumnezeu nu este concurentul libertății voastre, în timp ce credința nu este o listă de interdicții, ci un mare DA spus bucuriei, chiar și atunci când este angajant, pentru că iubirea este ceva serios”. ”Amintiți-vă: Biserica are nevoie de voi, de tinerețea voastră, de entuziasmul vostru, iar voi aveți nevoie de Isus. Toate îmbătrânesc cu ușurință, numai Dumnezeu este mereu tânăr, iar Biserica este adevărata tinerețe a lumii pentru că păstrează sacramentul Trupului lui Cristos. Euharistia să fie centrul zilelor voastre, de fiecare zi!”.
Un cuvânt special, apoi, la omilia cardinalului Bagnasco, pentru preoți, pe care i-a numit ”santinele ale dimineții, prezență vie a Bisericii mater et magistra (mamă și învățătoare)”. Către ei se îndreaptă recunoștința Bisericii pentru că au ales să fie ”corifeii iubirii lui Dumnezeu, profeți ai Spiritului într-o piață a materiei, ereditarii unei Tradiții vii și vestitorii unui viitor într-o lume rătăcită”. ”Biserica”, a spus preoților cardinalul, ”nu vă asigură liniștea, dar vă repetă împreună cu Cristos: Nu vă temeți!”.
În fine, un cuvânt pentru toți cei care cred și simt povara Crucii, este înlăcrimat de necazuri sau prigonit pentru dreptate, care se simt fără voce și fără patrie: Domnul este prezent în inima celui care se apropie de El, iar ”Biserica nu are alt nume de vestit și de adorat decât acesta, Isus Cristos. Să nu uitați: chipul său este Evanghelia, prezența sa este Euharistia”.
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă