Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Omul a fost creat la înălțimea lui Dumnezeu: predica papei Francisc la ”Sf. Marta”

 
Omul a fost creat la înălțimea lui Dumnezeu: predica papei Francisc la ”Sf. Marta”
  • 10 Iun 2016
  • 3503

Viața creștinului poate fi cuprinsă în trei atitudini: a sta ”în picioare” pentru a-l primi pe Dumnezeu, ”în tăcere” răbdătoare pentru a-i asculta glasul, ”în ieșire” pentru a-l vesti celorlalți. Este, pe scurt, ceea ce a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată în cursul dimineții de vineri, 10 iunie 2016, în capela reședinței sale din Casa ”Sf. Marta”.

Unul poate fi păcătos căit care s-a hotărât să refacă legătura cu Dumnezeu sau chiar un ales care și-a consacrat viața lui Dumnezeu, dar în orice caz îl poate cuprinde teama de a nu reuși, poate intra într-o stare de depresie când credința se încețoșează. Pentru a aprofunda acest aspect și a indica modul de a ieși din tunel, papa Francisc a vorbit pentru câteva momente despre situația fiului risipitor, deprimat în timp ce se uită înfometat la porci, dar s-a concentrat asupra personajului din prima lectură a Sfintei Liturghii: profetul Ilie. Omul lui Dumnezeu, a subliniat Pontiful, ”este un învingător” care a luptat mult pentru credință, a învins sute de idolatri pe Muntele Carmel. Dar apoi, în fața unei noi persecuții care se năpustește asupra lui, se simte abătut. Se ghemuiește descurajat la umbra unui copac așteptând să moară, dar Dumnezeu nu-l lasă în acea stare de depresie, ci îi trimite un înger care îi poruncește: ridică-te, mănâncă, ieși!
Papa Francisc: ”Pentru a-l întâlni pe Dumnezeu e necesar să ne întoarcem la situația în care omul se afla la momentul creației: în picioare și pe cale. Așa ne-a făcut Dumnezeu: la înălțimea sa, după chipul și asemănarea sa și pe cale. ’Mergi, mergi înainte! Cultivă pământul, fă-l să crească și înmulțiți-vă! Ieși, ieși și mergi la munte, oprește-te pe munte în prezența mea’. Ilie s-a ridicat în picioare. Stând în picioare, iese”. 

A ieși, deci a se pune în ascultare față de Dumnezeu. Dar „cum trece Dumnezeu? Cum îl pot întâlni pe Domnul pentru a fi sigur că este El?”, se întreabă Sfântul Părinte. Fragmentul din Cartea Regilor este elocvent. Ilie este invitat de înger să iasă din peșteră pe Muntele Horeb, unde găsește adăpost pentru a sta în „prezența” lui Dumnezeu. Totuși, în a-l convinge să iasă nu a fost nici vântul „impetuos și puternic” care rupe munții, nici cutremurul care urmează și nici măcar focul succesiv.
Papa Francisc: „Atât de mult zgomot, atâta măreție, atâta mișcare și Domnul nu era acolo. Și după foc, șoapta unei adieri blânde, sau cum este în textul original «un sunet de linişte adâncă». Și acolo era Domnul. Pentru a-l întâlni pe Domnul trebuie să intrăm în noi înșine și să auzim acel «sunet de linişte adâncă», iar El ne vorbește acolo”.

Cea de-a treia cerere adresată de înger lui Ilie este 'Mergi!', Profetul este îndemnat să se întoarcă pe calea sa, spre pustiul Damascului, fiindu-i încredințată o misiune de îndeplinit. Din cererea Domnului reiese îndemnul 'de a ne pune în mișcare, de a nu rămâne închiși în propriul 'eu', în propriul egoism, în comoditatea noastră, ci de a merge în misiune și a fi curajoși în acțiunea de a le duce altora mesajul Domnului.
Papa Francisc: "Trebuie să-l căutăm mereu pe Domnul. Cu toții cunoaștem momentele dificile în care ne simțim trași în jos, momentele lipsite de credință, întunecate, când nu reușim să vedem orizontul și nu suntem în stare să ne ridicăm. Cu toții cunoaștem astfel de momente! Însă, Domnul vine la noi și ne hrănește cu pâinea și cu forța sa, spunându-ne: 'Ridică-te și mergi mai departe! Megi!' Pentru a-l întâlni pe Domnul trebuie să ne ridicăm, gata de plecare Apoi, trebuie să așteptăm cu inima deschisă ca El să ne vorbească. Ne va spune: 'Eu sunt'. Și atunci credința va devini puternică. Însă, trebuie să ne întrebăm: 'credința este doar pentru mine, pentru a o pune de-o parte?' Nu! Credința trebuie transmisă altora, fiind destinată ungerii celorlalți și misiunii.



Sursa:ro.radiovaticana.va