Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Banul trebuie să slujească, nu să stăpânească

 
Banul trebuie să slujească, nu să stăpânească
  • 16 Iun 2013
  • 1830
Summit-ul ţărilor din G8 să conlucreze în favoarea unui acord de încetare imediată a focului în Siria şi a începerii grabnice a negocierilor în regiune: se citeşte în scrisoarea de răspuns a Papei Francisc adresată premierului britanic David Cameron în calitatea sa de preşedinte prin rotaţie a ţărilor G8. Liderul britanic i-a trimis Papei o scrisoare pe 5 iunie în vederea summit-ului G8, programat la Lough Erne, în Irlanda de Nord, luni şi marţi, 17-18 iunie.

În scrisoarea sa, Papa Francisc adresează mai marilor lumii un apel stăruitor pentru a lua în considerare situaţia din Orientul Mijlociu şi, mai ales, din Siria. Suveranul Pontif solicită ţările G8 să contribuie la obţinerea unui acord de încetare imediată şi durabilă a focului şi să conducă toate părţile în conflict la masa negocierilor. Construcţia păcii este, pentru Sfântul Părinte, premisa indispensabilă care poate garanta securitatea femeilor, copiilor şi a celorlalte victime nevinovate, dar şi pentru a combate cu eficienţă flagelul foametei.

Sfântul Părinte continuă scrisoarea îndemnând ca politica şi economia să fie ancorate în existenţa concretă a omului, pentru că scopul celor două este tocmai slujirea oamenilor, începând de la cei mai săraci şi cei mai slabi. „Pe de o parte”, se citeşte în scrisoarea Papei, „politica şi economia trebuie să permită cea mai înaltă expresie a libertăţii şi creativităţii individuale şi colective, iar pe de alta, să promoveze şi să garanteze ca acestea să fie exercitate întotdeauna cu simţul răspunderii şi al solidarităţii, acordând o atenţie specială celor mai săraci”.

Papa se opreşte în scrisoarea sa şi la necesitatea de a eradica definitiv flagelul foamei şi de a garanta securitatea alimentară, amintind că bunăstarea materială şi spirituală a omului trebuie să fie punctul de plecare al oricărei soluţii politice şi economice, fiind în acelaşi timp măsura eficacităţii şi a valorii sale etice. Actuala criză globală dovedeşte, aşadar, că etica nu este ceva străin economiei, ci parte integrantă a acesteia”, motiv pentru care „atât măsurile pe termen lung care vor fi adoptate cât şi măsurile conjuncturale de urgenţă trebuie să fie orientate de etica adevărului”.

„Banul şi celelalte mijloace trebuie să slujească, nu să guverneze”, încheie Papa Francisc scrisoarea adresată premierului britanic, subliniind că „solidaritatea gratuită şi dezinteresată este cheia bunei funcţionări a economiei globale”.

Premierul Cameron, în scrisoarea adresată la 5 iunie Suveranului Pontif, ilustra priorităţile stabilite de preşedinţia britanică a Grupului G8 pentru 2013, printre care liberul schimb comercial internaţional, fiscalitatea, transparenţa guvernelor şi a agenţilor economici.Sursa:ro.radiovaticana.va