Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

15-17 iunie, adunare generală a Reuniunii Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale

 
15-17 iunie, adunare generală a Reuniunii Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale
  • 14 Iun 2015
  • 2102

De pe 15 până pe 17 iunie a.c., se desfăşoară în Vatican, a 88-a adunare generală a Reuniunii Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale (ROACO). La întâlnire iau parte reprezentanţi din toată lumea ai operelor caritative active pentru Bisericile catolice orientale.

Potrivit unui comunicat de presă al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, întâlnirea începe luni, 15 iunie, cu primirea participanţilor în audienţă de papa Francisc. La întâlnirea cu Sfântul Părinte va fi dedicată o sesiune specială situaţiei din Siria şi Irak, după recentele evenimentele tragice din aceste regiuni care continuă să-i afecteze pe creştini. În cadrul audienţei se aşteaptă intervenţia arhiepiscopului Paul Gallagher, secretar pentru Relaţiile cu Statele, a nunţiului apostolic la Damasc, arhiepiscopul Mario Zenari, şi a mons. Giampietro dal Toso, secretar al Consiliului pontifical „Cor Unum”.

Cu aceiaşi ocazie, vor fi prezentate rezultatele vizitei în Irak în perioada 1-5 mai a.c. a prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, care a fost însoţit la Bagdad, Erbil şi Dohuk de o delegaţie a operelor de caritate prezente în teritoriu.

Cardinalul Leonardi Sandri, în calitate de preşedinte al ROACO va celebra marţi, 16 iunie, o Sfântă Liturghie pentru pace în Orientul Mijlociu şi Ucraina, unde este prezentă Biserica greco-catolică. Celebrarea euharistică va avea loc în Biserica „Sf. Ştefan al Abissinilor”, un lăcaş de cult istoric, aflat în interiorul zidurilor Vaticanului. Cu această ocazie se va aduce mulţumire pentru bine-făcătorii răposaţi ai Operelor de Ajutorare.

La împlinirea a 100 de ani de la «Marele Rău» din Armenia, o sesiune de lucru a adunării generale ROACO va fi dedicată Bisericii catolice armene din Europa Orientală, prezentă în Georgia, Rusia şi Armenia. Potrivit aceleiaşi surse, va interveni arhiepiscopul Raphael Minassian al Bisericii armeno-catolice şi alţi reprezentanţi ROACO. În aceiaşi zi de miercuri, 16 iunie, participanţii vor putea cunoaşte Institutul  pontifical armean din Cetatea Eternă.

În cadrul unei alte sesiuni a  adunării generală, se va face analiza situaţii Bisericii etiopiene, în prezenţa noului cardinal Berhaneyesus Souraphielm, capul Bisericii etiopiene. Va fi prezent şi mitropolitul Menghesteab Tesfamariam al Bisericii din Eritreea, recent ridicată de Papa la rangul de biserică sui iuris.

Pe parcursul zilelor de lucru, nu va lipsi analiza operelor de ajutor pentru Ţara Sfântă şi a colectei făcute în întreaga Biserică în Vinerea Sfântă. La adunare va fi prezent delegatul apostolic în Ierusalim, arhiepiscopul Giuseppe Lazzarotto, nunţiul apostolic Antonio Franco, alături de preotul franciscan Pierbattista Pizzaballa, custode al Ţării Sfinte şi vice-cancelarul universităţii din Betleem (Bethlehem University), călugărul Peter Bray.

Obiectivul principal al adunării generale, care se încheie pe 17 iunie, este acela de a identifica priorităţile ROACO în viitorul apropiat, pentru a susţine mai departe acţiunile de evanghelizare ale Bisericilor Orientale şi proiectele necesare pentru îndeplinirea acestora.

 

(rv– M. Caba)Sursa:ro.radiovaticana.va