Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Congresul Echipei Europene de Cateheză, la Cluj-Napoca

 
Congresul Echipei Europene de Cateheză, la Cluj-Napoca
  • 03 Iun 2024
  • 1380

Astăzi, se încheie Congresul Echipei Europene de Cateheză (EEC) care a avut loc la Cluj-Napoca în peroada 29 mai - 3 iunie 2024. La invitația Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, responsabili naționali cu cateheza și profesori de teologie de la universități renumite din Europa s-au reunit la evenimentul organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, prin decanul său, prof. univ. dr. Cristian Barta.

Acest organism european, fondat în 1950, reunește responsabili naționali cu cateheza și profesori de teologie de la universități renumite din Europa. Președintele actual este Stijn van den Bossche, profesor universitar de cateheză (KUL). Membrii echipei se întrunesc odată la doi ani pentru a dezbate și a împărtăși experiențe legate de integrarea mesajului catehetic în lumea contemporană și a propune noi direcții de abordare a conținutului de cateheză în conformitate cu recomandările pontificale.

Încă din anul 2001, Biserica Greco-Catolică este reprezentată în această echipă de conf. univ. dr. Nicoleta Marțian, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specialist în didactica religiei și cateheză, absolventă și a unor studii specializate de pedagogie religioasă și cateheză la Universitatea Catolică din Louvain, și începând din anul 2022 și de conf. univ. dr. Sorin Marțian, Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Tema acestui Congres, „Cateheză, Liturghie și experiență umană”, a fost propusă de PS Claudiu și îmbrățișată cu bucurie de membrii echipei. Temele conferințelor abordează perspective istorice, ecumenice și contemporane.

Desfășurarea acestui Congres la Cluj-Napoca este un eveniment deosebit, deoarece este pentru prima dată când lucrările au loc în spațiul Europei de Est și sunt găzduite de Biserica Greco-Catolică. Acest fapt reprezintă o oportunitate atât pentru membrii echipei, care pot descoperi bogăția culturală și spirituală a Bisericii Catolice dintr-un spațiu răsăritean,  cât și pentru Biserica Greco-Catolică însăși, prin deschiderea pe care acest congres o oferă spre experiențe catehetice concrete din colțuri diferite ale Europei.Sursa:eparhiaclujgherla.ro