Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 9
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfântul Scaun, nouă politică de investiții în acord cu Doctrina Socială

 
Sfântul Scaun, nouă politică de investiții în acord cu Doctrina Socială
  • 20 Iul 2022
  • 1331

O nouă politică unificată pentru investițiile financiare ale Sfântului Scaun și ale Statului Cetății Vaticanului va fi lansată la 1 septembrie a.c.. Politica de investiții urmărește să genereze un randament suficient pentru a sprijini finanțarea activităților Sfântului Scaun prin investiții aliniate la învățăturile Bisericii Catolice.

Noua politică unificată privind investițiile financiare ale Sfântului Scaun și ale Statului Cetății Vaticanului a fost anunțată de Secretariatul pentru Economie (SPE) într-un comunicat publicat marți, 19 iulie a.c., de Sala de Presă a Sfântului Scaun.
Documentul – care a fost discutat în cadrul Consiliului pentru Economie, în colaborare cu specialiști în domeniu – se adresează responsabililor Departamentelor Curiei Romane și conducătorilor instituțiilor și entităților legate de Sfântul Scaun și poartă semnătura prefectului Secretariatului pentru Economie, părintele Juan Antonio Guerrero Alves.

Investiții aliniate la învățăturile Bisericii, nu la cele speculative

“Noua politică de investiții intenționează să se asigure că investițiile au scopul de a contribui la o lume mai dreaptă și mai durabilă, că acestea protejează valoarea reală a patrimoniului net al Sfântului Scaun, generând un randament suficient pentru a contribui în mod durabil la finanțarea activităților sale. Totodată, noua politică de investiții urmărește ca acestea să fie alineate la învățătura Bisericii Catolice, cu excluderea, în mod specific, a investițiilor financiare care contravin principiilor sale fundamerntale, cum ar fi sfințenia vieții, demnitates ființei umane sau binele comun” – se spune în comunicatul de presă al Secretariatului pentru Economie, cu privire la acest document. “Din acest motiv” – se continuă – „este important ca aceste investiții să vizeze activități financiare de natură productivă, excluzându-le pe cele de natură speculativă și, mai ales, să fie ghidate de principiul că alegerea de a investi într-un loc și nu în altul, într-un sector productiv mai degrabă decât în altul, este întotdeauna o alegere morală și culturală”.

Noua politică, se mai spune în comunicatul Secretariatului pentru Economie, a fost aprobată ‚ad experimentum’ pentru cinci ani și va intra în vigoare la 1 septembrie, cu o perioadă de moratoriu pentru a se adapta la criteriile propuse. Comunicatul explică, de asemenea, modul în care va fi lansată noua politică de investiții: „Instituțiile curiculare”, se arată în nota de presă, „vor trebui să încredințeze instituției APSA (Administrarea Patrimoniului Scaunului Apostolic)  investițiile lor financiare, transferând lichiditățile proprii ce urmează a fi investite - sau titlurile proprii depozitate la bănci străine sau chiar la IOR –  în contul APSA deschis la IOR (Institutul pentru Opere Religioase) în acest scop. APSA, în calitate de instituție care administrează patrimoniul Sfântului Scaun, va înființa un fond unic pentru Sfântul Scaun în care vor intra investițiile în diferitele instrumente financiare și va avea un cont pentru fiecare instituție, procesând raportările și plătind beneficiile”.



Sursa:vaticannews.va.ro