Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pe 16 mai 1954, în urmă cu 59 de ani, Monseniorul Vladimir Ghika împlinea actul suprem al vieţii sale

 
Pe 16 mai 1954, în urmă cu 59 de ani, Monseniorul Vladimir Ghika împlinea actul suprem al vieţii sale
  • 16 Mai 2013
  • 5035
Pe 16 mai 1954, în urmă cu 59 de ani, Monseniorul Vladimir Ghika împlinea actul suprem al vieţii sale: încredinţarea sufletului în mâinile Domnului, în închisoarea politică Jilava, de lângă Bucureşti, după o viaţă de sfinţenie. În curând, mai exact pe 31 august, va di declarat Fericit, la Bucureşti.

Vladimir Ghika, cunoscut și ca Monseniorul Ghica, (n. 25 decembrie 1873, Constantinopol - d. 16 mai 1954, Jilava, București) a fost un prinț, diplomat, scriitor, om de caritate, preot român, nepotul lui Grigore Alexandru Ghika, ultimul principe al Moldovei. Tatăl lui Vladimir Ghika a fost Ioan Grigore Ghika, ministru de externe al României. Fratele său a fost Dimitrie I. Ghika.

Monseniorul Vladimir Ghica a fost propus spre beatificare. Propunerea, pornită din partea Arhidiecezei București, se întemeiază pe un dosar ce cuprinde biografia acestuia, dosar examinat de Congregația pentru Cauza Sfinților de la Vatican.

Miercuri, 27 martie 2013, papa Francisc a semnat decretul prin care Biserica recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan [...] ucis din ură față de credință [...], la 16 mai 1954”.

Miercuri, 8 mai 2013, s-a anunțat că Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă, 31 august 2013, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, ce va fi săvârșită la Romexpo, de la ora 11. Sfânta Liturghie va fi prezidată de Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. După beatificare, sărbătoarea sa va fi la 16 mai, data martirajului său

Părintele Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a Monseniorului Ghika, aflat în studioul român de la Radio Vatican, a explicat ce semnificaţie are apropiatul eveniment pentru Biserica locală şi universală, dar şi pentru poporul român.

Interviul cu părintele Francisc se poate asculta în format MP3 sau RealPlayer accesând: ro.radiovaticana.va