Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rolul Bisericilor Catolice Orientale. Cardinalul Parolin: o slujire profetică

 
Rolul Bisericilor Catolice Orientale. Cardinalul Parolin: o slujire profetică
  • 14 Sep 2019
  • 2410

În discursul său din cadrul reuniunii anuale a Episcopilor catolici orientali din Europa, desfășurată la Roma în perioada 11-14 septembrie 2019, Cardinalul Secretar de Stat Pietro Parolin a aprofundat rolul Bisericilor Catolice Orientale în contextul raporturilor ecumenice, definindu-l prețios și de neînlocuit.

Misiunea ecumenică a fost tema Întâlnirii Episcopilor Orientali Catolici din Europa din acest an. Au intervenit Card. Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Card. Angelo Bagnasco, Președintele Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa, Card. Kurt Koch, Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

Card. Pietro Parolin, în intervenția sa, s-a oprit asupra rolului specific al Bisericilor orientale în contextul raporturilor ecumenice, trasând o „abordare între pastorală și diplomație” în strânsă legătură între ele „după cum rezultă din acțiunea Papei”. Secretarul de Stat a vorbit mai întâi despre caracterul comun al scopurilor dintre diplomația Sfântului Scaun și itinerariul ecumenic, care se învârte în jurul cuvintelor „pace”, „iertare”, „speranță”, „centralitatea persoanei umane”, „apărarea demnității umane”, iar apoi despre o metodă comună sau „dialogul” care presupune o voință comună de a se întâlni prin adevăr în caritate. În caz contrar, totul se reduce la o utilizare distorsionată a cuvântului.

Pe lângă scopuri și metode, Card. Parolin a identificat în discursul său și o virtute comună ambelor itinerarii: „răbdarea”(..) Răbdarea, împreună cu mărturia și suferința hrănesc dialogul împreună cu speranța, atât în câmpul ecumenic, cât și în cel diplomatic.

Bisericile Catolice Orientale: avanposturi ale profeției

Totodată, Card. Parolin a indicat și o parte din potențialul pe care îl au Bisericile Orientale Catolice în a face mai eficientă acțiunea ecumenică și diplomatică a Sfântului Scaun. Amplasarea lor geografică în zone cu o tensiune geopolitică ridicată, în situații de diaspora, de luptă pentru identitatea culturală, le face un „avanpost al profeției”. Iar apoi istoria lor „luminoasă mărturie supremă a martiriului” și „propria lor natură”, loc de întâlnire cu Bisericile Ortodoxe. „În optica mărturiei răbdării, a remarcat purpuratul, resursele pe care le pot implementa Bisericile Catolice Orientale sunt enorme și nu putem renunța. Ele au un orizont comun de înțelegere a tradiției liturgice și spirituale orientale și, pe lângă faptul că sunt o bogăție a Bisericii Catolice de rit latin, sunt indispensabile pentru a indica coordonatele potrivite pentru un dialog ecumenic roditor”.

„Departe de a se considera epuizat - a concluzionat Secretarul de Stat - rolul Bisericilor Catolice Orientale asumă caracteristicile unei slujiri profetice pentru vremurile pe care Domnul ni le dăruiește să le trăim. Acesta trebuie să fie un punct ferm”.

 

Traducere: Liviu Ursu

 



Sursa:vaticannews.va/it