Veni vremea să aleagă atunci, în ‘48. I-au spus așa: “îți dăm Scaunul de Mitropolit al Moldovei, dar renunți la biserica ta”. A fost de neclintit. Comuniștii l-au hăituit. L-au trimis și în temniță la Sighet , l-au înfometat, l-au schingiuit, (...)
Momentul de graţie al Marii Uniri de la 1918 a fost posibil şi datorită Bisericilor naţionale. La 1918 au contat nu numai negocierile politice şi campaniile militare, ci şi războiul de uzură al mişcărilor naţionale sprijinite de episcopi şi preoţi în provinciile istorice. Aşa (...)
Se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Liviu Rebreanu. La 27 noiembrie 1885, se năștea în satul Târlișua, Bistrița-Năsăud, marele prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române. A fost primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile (...)
„Un astfel de Arhiereu se cuvenea să avem, sfânt, fără de răutate, fără de pată, deosebit de cei păcătoşi…” (Evrei 7,26). Alexandru Todea s-a născut la 5 iunie 1912, la Teleac, al 13-lea din cei 16 copii ai familiei a lui Gheorghe şi Maria Todea. Studiile (...)
Înaltul prelat s-a aflat în primul rând al luptei naționale a românilor ardeleni, însă a murit înainte să vadă împlinită Unirea Transilvaniei cu România. Una dintre cele mai importante personalități din istoria maramureșenilor (...)