Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

V. Putin face un gest istoric: sărută icoana Fecioarei Maria

 
V. Putin face un gest istoric: sărută icoana Fecioarei Maria
  • 01 Dec 2013
  • 4407
Întalnirea de 35 de minute de la Vatican dintre Papa Francisc și Președintele Putin.

Șeful de la Kremlin face semnul crucii și sărută icoana Sfântei Fecioare din Vladimir (oras din Rusia), pe care apoi o dăruieste Papei, întrebând: "Sanctitatea Voastră, vă place?". Această imagine ar fi de ajuns pentru a descrie cât de multă apă a trecut între aceste două punți… și în atât de puțin timp: fostul ofițer KGB sovietic, Vladimir Putin, primit, la Vatican se prezintă nu doar ca un interlocutor important în raportul  Sfântului Scaun cu Orientul Mijlociu, cu privire la criza tragică din Siria, ci și ca un interlocutor în apărarea familiei și a vieții umane: chiar înainte de a urca în avionul care l-a dus la Roma, președintele rus a semnat o lege care interzice promovarea de servicii medicale în favoarea avortului.

Putin a sosit cu o ora mai tarziu la audiență, din cauza unei întârzieri în zbor. Coloana șefului de la Kremlin a trecut prin Roma fără sirene și în viteză lentă. Președintele a fost intâmpinat pentru salutul de  bun venit în curtea San Damasco de către prefectul Casei Pontificale, Georg Ganswein. Întâlnirea cu Papa Francisc a durat 35 minute, iar atmosfera relaxată de la ieșire certifică faptul că între cei doi lideri s-a născut și un acord de amiciție  din punct de vedere uman.

În timpul discuțiilor cordiale - se arată în declarația de presă a Vaticanului – au fost salutate relațiile bilaterale bune, iar accentul a fost pus asupra problemelor de interes comun, în special cu privire la viața comunității catolice din Rusia, menționându-se contribuția importantă a creștinismului în societate. (Referire la acordul privind recunoașterea legală a catolicismului în Rusia.)

În acest context, biroul de presă al Sfântul Scaun afirmă: ”s-a facut referire la situația creștinilor în unele părți ale lumii, precum și apărarea și promovarea valorilor în ceea ce privește demnitatea și protecția vieții umane și a familiei”. Vaticanul continuă să își manifeste o atenție deosebită cu referire exercitarea  pacii în Orientul Mijlociu și situația gravă din Siria.

Președintele Putin și-a exprimat mulțumirea pentru scrisoarea adresată de către Papa la summit-ul G20 de la Sankt-Petersburg. În care a fost subliniată nevoia urgentă de a pune capăt violenței și de a aduce ajutor umanitar populației, precum și de a promova inițiative concrete pentru o soluție pașnică a conflictului, ce se concentrează pe negocierea și implicarea diferitelor componente etnice și religioase, recunoscând rolul vital în societate.

În incheierea întâlnirii, Putin a transmis salutul Patriarhul Kirill, dar nu a fost nimic specificat cu privire la o posibilă vizită papală la Moscova: Capul Bisericii Ortodoxe Ruse din anumite motive nu are intenția de a intensifica relatiile diplomatice cu  Biserica din Roma.

După întâlnirea privată, Putin i-a prezentat Papei  Francis delegația rusă, iar între cele două părți a existat un schimb de daruri. Papa a oferit un mozaic reprezentând grădinile Vaticanului, iar președintele i-a oferit Papei  o icoană a Maicii Domnului din Vladimir, cunoscută sub numele de "Doamna sensibilității", un subiect foarte drag Papei Francisc.  În momentul înmânării darului, atat președintele rus cât și Sfântul Părinte  și-au făcut semnul crucii. În cadrul întâlnirii Sfântul Părinte a fost însoțit de către secretarul de stat Mons. Parolin  și de ministrul de externe al Vaticanului Mons. Dominique Mamberti.

Traducere: Remus Orian


Sursa: totustuus.it