Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc se roagă pentru Vincent Lambert: fiecare viaţă are valoare, întotdeauna

 
Papa Francisc se roagă pentru Vincent Lambert: fiecare viaţă are valoare, întotdeauna
  • 12 Iul 2019
  • 2027

Papa Francisc se roagă pentru Vincent Lambert, decedat joi, 11 iulie 2019, la vârsta de 42 de ani, după ce echipa medicală care-l avea în îngrijire la Spitalul Universitar din Reims a decis suspendarea alimentării şi a hidratării pacientului, începând din 2 iulie. În tweet-ul  postat pe contul în nouă limbi @Pontifex, aparţinând Sfântului Părinte, se scrie în ziua decesului pacientului Lambert: "Dumnezeu Tatăl să-l primească în braţele sale pe Vincent Lambert. Să nu construim o civilizaţie care elimină persoanele a căror viaţă o considerăm ca nemaifiind demnă să fie trăită: fiecare viaţă are valoare, întotdeauna".

O societate este umană dacă tutelează fiecare viaţă

Vincent nu era un bolnav în fază terminală; respira în mod autonom, iar inima-i bătea normal. Pentru a-i provoca moartea, l-au lăsat fără apă şi hrană. Vincent a murit de foame şi de sete. Cu o zi înainte, într-un alt tweet, pontiful se referea la "bolnavii abandonaţi şi lăsaţi să moară", afirmând că "o societate este umană dacă tutelează viaţa, fiecare viaţă, de la început şi până la sfârşitul natural, fără a alege cine este mai mult sau mai puţin demn de a trăi". În acelaşi tweet, papa a lansat şi un apel, spunând "medicii să slujească viaţa nu să o ia".

Apelurile papei Francisc în favoarea lui Vincent Lambert

De obicei, pontifii nu fac nume, însă – în mod excepţional – în cazul lui Vincent, i-a rostit numele public în trei ocazii. La rugăciunea antifonului marian din 15 aprilie 2018, a spus: «Încredinţez rugăciunii voastre persoane precum Vincent Lambert, din Franţa, micul Alfie Evans, din Anglia, şi alte persoane din diferite ţări, care trăiesc, uneori pentru lungi perioade, în stare de infirmitate gravă, asistate medical pentru satisfacerea nevoilor primare. Sunt situaţii delicate, foarte dureroase şi complexe. Să ne rugăm pentru ca fiecare bolnav să fie mereu respectat în demnitatea sa şi îngrijit în mod potrivit condiţiei sale, cu aportul comun al rudelor, al medicilor şi al celorlalţi lucrători sanitari şi cu mare respect faţă de viaţă.»

Tot în 2018, după cateheza audienţei generale din 18 aprilie, pontiful făcea din nou apel în favoarea lui  Vincent Lambert şi a micuţului Alfie Evans expuşi riscului pierderii vieţii în urma deciziei unor persoane care au dorinţa de a se substitui lui Dumnezeu.

«Atrag din nou atenţia cu privire la Vincent Lambert şi la micuţul Alfie Evans, dorind să  reafirm şi să confirm cu forţă că singurul stăpân al vieţii, de la început până la sfârşitul natural, este Dumnezeu! Şi datoria noastră, datoria noastră este de a face totul pentru a păzi viaţa. Să reflectăm  în tăcere şi să ne rugăm pentru respectarea vieţii tuturor persoanelor, în special a acestor doi fraţi ai noştri. Să ne rugăm în tăcere», spunea papa Francisc.

Datoria Bisericii

În cadrul adunării plenare a membrilor Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, din 26 ianuarie 2018, pontiful atrăgea atenţia asupra riscului generat de evaluarea vieţii nu din perspectiva demnităţii sale ci din punctul de vedere al productivităţii, comportament care a general "în multe ţări o creştere a cererii eutanasiei ca afirmare ideologică a voinţei de putere a omului asupra vieţii".  

În acelaşi context, papa Francisc sublinia: «Durerea, suferinţa, sensul vieţii şi al morţii sunt realităţi pe care mentalitatea contemporană cu greu le înfruntă cu o privire plină de speranţă. Şi totuşi, fără o speranţă credibilă care să-l ajute să înfrunte şi durerea şi moartea, omul nu reuşeşte să trăiască bine şi să păstreze o perspectiva încrezătoare în faţa viitorului său. Acesta este unul dintre serviciile pe care Biserica este chemată să-l aducă omului contemporan.»



Sursa:vaticannews.va/ro