Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat de presă referitor la incendiul care a devastat Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea

 
Comunicat de presă referitor la incendiul care a devastat Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea
  • 26 Aug 2018
  • 3449

În seara zilei de 25 august, a.c. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost cuprins de flăcările unui incendiu devastator, observat în jurul orei 21.30.

La faţa locului s-au prezentat mai multe echipaje de pompieri care au încercat să stingă focul. Intervenţia a durat mai multe ore.

Incendiul a mistuit acoperişul Palatului, în întregime, devastând de asemenea şi etajul întâi al clădirii. Palatul Episcopal nu era racordat la reţeaua electrică excepţie făcând iluminatul arhitectonic exterior care este conectat la reţeaua de iluminat stradal.

În cursul dimineţii de astăzi, 26 august 2018, s-a constituit o comisie de expertiză formată din reprezentanţi ai Pompierilor, ai Serviciului Criminalistic al Poliţiei Române şi ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în vederea identificării surselor care au provocat incendiul. În momentul în care această comisie va pune la dispoziţie rezultatele finale, acestea vor fi comunicate.

Acoperişul Palatului Episcopal a fost distrus în întregime. Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 de euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia.

Totodată, au fost avariate total sau parţial o serie de elemente arhitectonice şi decoraţiuni interioare prin prăbuşirea tavanelor şi intervenţia cu apă a pompierilor.

Clădirea dispune de un foaier de marmură de Vaşcău în două culori, deasupra acestuia găsindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a căror lumină vitrată lumina toată suprafaţa foaierului de marmură.

Pe stâlpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pereţii laterali se găseau aplice în acelaşi stil. La intrarea în sălile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu.

În sălile palatului se aflau 4 sobe preţioase de maiolica verde, albă şi două maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se găseau 2 candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, ţinând cont de vechimea, dimensiunea şi măiestria execuţiei lor.

Ferestrele aveau sticla de secol XIX cu lemnărie în stilul încăperilor, cu rolete din epoca. Parchetul din sălile principale era o intarsie cu elemente geometrice în acelaşi stil. Uşile palatului completau desăvârşirea decoraţiunilor în stil eclectic. Inclusiv clanţele din bronz erau adevărate opere de arta.

Zugrăveala pereţilor era demonstraţie de măiestrie a artei 1900. La etaj mai exista un vitraliu în holul principal. Capela adăpostea decoraţiuni specifice unui lăcaş de cult neobaroc, iar turnurile şi acoperişul aveau decoraţiuni metalice.

Toate aceste valori patrimoniale vor fi evaluate de o comisie specială a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru a se constata dacă se mai pot recupera.

În perioada care urmează, atenţia Episcopiei Greco-Catolice este direcţionată în eliminarea riscului de prăbuşire a pereţilor Palatului, într-o primă fază, iar apoi, în pregătirea unui proiect pentru reconstruirea acestuia.

Tristul eveniment reprezintă o tragedie atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât şi pentru Oradea, întrucât clădirea, monument istoric, este o emblemă a comunităţii orădene, fiind încărcată de istorie şi semnificaţii.

Palatul episcopal a fost ctitorit de către episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat împreună cu Gheorghe Pop de Băseşti Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, proiectat de arhitectul fiind Rimanoczy Kalman jr.

În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de arte, iar apoi în Biblioteca Judeţeană.

Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005. A fost restaurat acoperişul, faţada exterioară şi curtea. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea reprezintă o bogăţie arhitecturală, spirituală şi istorică a întregii comunităţi din Oradea.

Suntem încrezători în Bunul Dumnezeu care nu ne-a abandonat niciodată. El va fi cel care ne va ajuta împreună cu toţi oamenii de bunăvoinţă.

 Sursa:egco.ro