Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credincioșii orientali din Europa, în centrul adunării ROACO

 
Credincioșii orientali din Europa, în centrul adunării ROACO
  • 19 Iun 2018
  • 692

Începe astăzi și se încheie vineri, 22 iunie a.c., la Roma, cea de-a 91-a adunare plenară ROACO (Reuniunea Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale). Potrivit comunicatului Congregației pentru Bisericile Orientale, lucrările plenarei se desfășoară la Casa Generală a Ordinului iezuit și marchează împlinirea a 50 de ani de la înființarea ROACO.

Miercuri, 20 iunie, în biserica ”Santo Spirito in Sassia”, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri, prezidează Sfânta Liturghie ca mulțumire pentru rezultatele dobândite în cele cinci decenii de activitate ROACO, cerând în același timp mijlocirea Fecioarei Maria pentru reușita lucrărilor din aceste zile. La celebrarea euharistică se va face o pomenire specială a tuturor binefăcătorilor, vii sau răposați, care au susținut proiectele agenției de ajutorare.

Pe agenda lucrărilor figurează în primul rând situația Bisericilor orientale catolice din Orientul Mijlociu, acordând o atenție specială comunităților din Turcia, Siria, Irak și din Țara Sfântă. Alături de reprezentanții Bisericilor din aceste țări, este așteptată și intervenția arhiepiscopului Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. În același timp, o sesiune particulară de comunicări este dedicată situației ecleziale din Țara Sfântă, verificând stadiul proiectelor sprijinite cu ajutorul colectei universale din Vinerea Sfântă. Participă la această sesiune de lucrări delegatul apostolic la Ierusalim, mons. Leopoldo Girelli, Custodele Franciscan al Țării Sfinte, Fr. Francesco Patton, O.F.M., și vice-cancelarul Universității din Betleem, Fr. Peter Bray, din congregația Frații Școlilor Creștine. Demn de remarcat este faptul că singura universitate din teritoriile statului Palestina este înființată și administrată de Biserica Catolică.

”Diaspora în Europa din cauza imigrației și provocările pastorației credincioșilor orientali în Europa” este tema dezbaterilor ROACO de joi, 21 iunie a.c., la care și-au anunțat participarea, printre alții, reprezentanții comunităților de rit bizantin, siro-malabarez, caldeu și etiopian prezente în Germania, Austria și alte țări de pe Bătrânul continent. Au fost invitați la această sesiune de lucrări ambasadorul Uniunii Europene pe lângă Sfântul Scaun, Jan Tombinski, și reprezentantul Departamentului pentru promovarea dezvoltării umane integrale, mons. Silvano Maria Tomasi.

Adunarea plenară ROACO se încheie vineri, 22 iunie, cu audiența la Sfântul Părinte.

A. Dancă

 Sursa:vaticannews.va/ro