Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Curs de formare asupra noului proces de nulitate a căsătoriei

 
Curs de formare asupra noului proces de nulitate a căsătoriei
  • 11 Mar 2016
  • 4567

          În perioada 7-12 martie s-a desfășurat la Roma un curs de formare asupra noului proces de nulitate a căsătoriei și a procedurilor de desfacere a căsătoriei sacramentale neconsumate. Inițiatorul acestui curs, care s-a adresat în primul rând persoanelor specializate în drept canonic (latin și oriental), a fost Tribunalul de Apel al Rotei Romane care, prin persoana Decanului, Mons. Pio Vito Pinto, a prezentat celor aproximativ 500 de participanți reforma dorită și exprimată de Papa Francisc prin cele două Motu Proprio: Mitis Iudex Dominus Iesus (pentru Biserica de rit latin) și Mitis et misericors Iesus (pentru Bisericile Catolice Orientale).

          Relatorii, în primele zile ale cursului, au expus în detaliu procedurile de desfacere a căsătoriei sacramentale neconsumate (super ratum et non consummatum), procedură care se încheie prin dispensa acordată de Sfântul Părinte, în cazurile în care se constată acest fapt. În a doua parte a cursului, Mons. Pio Vito Pinto, Decanul Rotei Romane, a expus procedura de constatare a nulității Sfintei Hirotoniri.

          În ultima parte a cursului atenția s-a axat pe analiza detaliată a celor două Motu Proprio, promulgate de către Papa Francisc și intrate în vigoare pe 8 decembrie 2015. Au fost evidențiate noile aspecte canonice ale procesului de nulitate a căsătoriei precum: abrogarea necesității a două sentințe conforme pentru finalizarea procesului, forul competent de judecată, instrumentalizarea cauzei, sentința și punerea ei în aplicare. De asemenea, o noutate în ambientul canonic a fost reprezentată și de expunerea „procesului mai scurt” în fața Episcopului.

          Canoanele acestor două Motu Proprio înlocuiesc canoanele 1357-1377 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale și canoanele 1671-1691 din Codul de Drept Canonic (al Bisericii Romano-Catolice) și accelerează procesul de nulitate a căsătoriei, păstrând totodată neatinsă indisolubilitatea acesteia.

          Din partea Bisericii Greco-Catolice din România au participat: Pr. Ioan Balea, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Maramureș și Președinte al Tribunalului Intereparhial de Primă Instanță cu sediul la Baia-Mare; Pr. Dr. Traian-Radu Coste-Deak, Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Cluj-Gherla; Drd. Liviu-Nicolae Ursu, Judecător al Tribunalului Ordinar cu sediul la Blaj și unii studenți ai Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, care se specializează în drept canonic oriental. Din partea Bisericii Romano-Catolice a participat Pr. Dr. Eduard Giurgi, Vicar judecătoresc al Arhidiecezei de București.

          Sâmbătă, 12 martie, toți participanții vor fi primiți în audiență de către Sfântul Părinte Papa Francisc.

 

Liviu Ursu

Știri din aceeași categorie