Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cel păcătos poate să devină sfânt, cel corupt nu

 
Cel păcătos poate să devină sfânt, cel corupt nu
  • 08 Feb 2018
  • 1211

Să veghem zi de zi asupra inimii ca să nu ajungem să ne îndepărtăm de Domnul: este îndemnul papei Francisc de la predica Sfintei Liturghii celebrată joi, 8 februarie 2018, în capela Casei ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului. Făcând un comentariu la lecturile biblice ale Sfintei Liturghii, pontiful a atras atenția asupra unui risc la care toți suntem expuși: slăbirea, șubrezirea inimii.

Regele David este sfânt, chiar dacă a fost un om păcătos, în timp ce marele și înțeleptul Solomon a fost respins de Domnul pentru că s-a lăsat corupt. Papa Francisc a pus accentul la predica sa pe prima lectură a zilei (1Rg 11,4-13), în care autorul sacru scoate în evidență neascultarea lui Solomon. ”Am auzit un lucru un pic ciudat”, a spus Sfântul Părinte, ”inima lui Solomon nu i-a fost întru totul cu Domnul Dumnezeul său, aşa cum fusese inima lui David, tatăl său”. Este ciudată această observație, a continuat papa, pentru că despre Solomon nu știm să fi făcut păcate răsunătoare, era întotdeauna ponderat, de vreme ce despre David știm că a avut o viață dificilă și că a fost păcătos. Cu toate acestea, David este sfânt, iar despre Solomon se spune că inima lui ”se îndepărtase de Domnul”. Tocmai el, pe care Domnul însuși l-a lăudat când a cerut darul prudenței la conducere în locul bogățiilor. De ce acest lucru? Pentru că, a spus Sfântul Părinte, David când știe că a păcătuit, de fiecare dată îi cere iertare Domnului, în timp ce Solomon, pe care toată lumea îl vorbea de bine și chiar regina din Saba venise să-l întâlnească, se îndepărtase de Domnul ca să se închine la alți zei. Dar a ajuns aici fără să-și dea seama.

Papa Francisc: «Aici problema este slăbirea, șubrezirea inimii. Când inima începe să fie slăbită, nu este la fel ca într-o situație de păcat. Când faci un păcat, îți dai seama imediat și recunoști în mod clar: ”Am făcut acest păcat”. Slăbirea inimii, în schimb, este un drum lent pe care unul alunecă încet, încet, cu pași mărunți».

Este paradoxal spus, dar în cele din urmă este ”mai bună claritatea unui păcat decât slăbirea inimii”, a subliniat papa Francisc. Marele rege Solomon a ajuns corupt în mod liniștit pentru că îi slăbise atenția inimii.

Papa Francisc: «Un bărbat sau o femeie cu inima slabă sau slăbită este un bărbat înfrânt sau o femeie înfrântă. Acesta este procesul în care ajung mulți creștini, mulți dintre noi. ”Nu, eu nu fac păcate mari”, ar spune cineva. Dar – a reluat papa - cum este inima ta, este ea tare? Rămâi cu adevărat credincios Domnului sau te lași dus încet, încet?»

Drama slăbirii inimii poate să vină în viața fiecăruia dintre noi. Ce e de făcut, atunci? Papa răspunde: vigilență, veghere asupra inimii tale, în toate zilele, fiind atent la ceea ce se întâmplă în inima ta.

Papa Francisc: «David este sfânt. Era păcătos. Un păcătos poate să devină sfânt. Solomon a fost respins pentru că era corupt. Un corupt nu poate să devină sfânt. Iar la corupție se ajunge prin slăbirea inimii. Veghere. În toate zilele să veghem asupra inimii, la felul în care este inima mea, raportul meu cu Domnul. Și să gustăm frumusețea și bucuria credincioșiei».

 

(rv – A. Masotti - A. Dancă)

 Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie