Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Binecuvântarea Bisericii Greco-Catolice de la Hodac

 
Binecuvântarea Bisericii Greco-Catolice de la Hodac
  • 19 Sep 2013
  • 5297
În duminica de după sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, Parohia Greco-Catolică din Hodac, păstorită de Pr. Paroh Voicu Dan,  a îmbrăcat o frumoasă haină de sărbătoare cu ocazia binecuvântării lăcaşului de cult, la care au participat câteva sute de credincioşi în comuniune de rugăciune cu un grup de preoţi.

Părintele Protopop Boitoş Florin a prezidat serviciile religioase în care au concelebrat  Pr.  Protopop de Iernut Alexandru Lobonţiu alături de preoţii din Protopopiatul Reghin:  Pr. Farcaş  Zaharie,  Pr. Lupea Gheorghe, Pr Paşca Mihai, Pr. Someşan Tudor, Pr.  Bogdan Sorin, din Protopopiatul  Târgu Mureş : Pr.  Miheţ Flavius,  care a venit însoţit de un numeros grup de credincioşi de la Târgu Mureş, Pr. Farcaş Ioan, Pr. Comes Virgil şi din Protopopiatul Râciu, Pr. Pop Adrian, din Protopopiatul Teaca,  Pr. Chereches Florin. Au fost prezenţi şi reprezentanţii autorităţilor locale, domnul Primar Iacob Valentin, Domnul Viceprimar Todoran Ioan împreună cu alţi consilieri, intelectuali, precum şi reprezentanţi ai cultului ortodox din localitate.

Programul sărbătorii a început cu sfinţirea unei cruci amplasată  în piaţa din faţa bisericii, având la bază icoana Mântuitorului, simbol al unităţii locuitorilor comunei Hodac, după care mulţimea credincioşilor s-a deplasat la intrarea în biserică, participând la sfinţirea   unei icoane a Domnului  Hristos înconjurat de cei şapte episcopi greco-catolici, care şi-au dat viaţa pentru mărturisirea credinţei catolice şi apostolice în timpul regimului comunist.  A  urmat apoi celebrarea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii,  în cadrul căreia un moment special l-a constituit primirea primei Sfintei  Împărtăşanii de către cinci copilaşi, pregătiţi cu multă grijă de Pr. Paroh. La Sfârşitul Sfintei Liturghii  Pr. Protopop Boitoş a salutat comunitatea  credincioşilor din Hodac, felicitându-i pentru frumuseţea bisericii  şi pentru răspunsurile oferite de corul comunităţii, rostind apoi un înălţător cuvânt de învăţătură despre Darul suprem pe care cei cinci copilaşi l-au primit pentru prima dată în mod conştient,  Trupul şi Sângele Domnului, sub speciile pâinii şi a vinului, pentru hrana sufletului. După ce L-a  recomandat pe Isus copiilor ca fiind cel mai bun prieten al lor, i-a îndemnat pe toţi credincioşii să-şi ofere binecuvântarea lor copiilor, prietenilor şi tuturor celor pe care-i întâlnesc în calea lor, în virtutea harului de fii adoptivi ai lui Dumnezeu şi fraţi întru Hristos.       

În continuare  Pr. Paroh  a evidenţiat Importanţa sărbătorii comunităţii greco-catolice din Hodac prin care se aduce împreună cu toţi cei prezenţi cinste şi mărire Bunului Dumnezeu pentru încheierea lucrărilor de renovare a lăcaşului de cult, subliniind semnificaţia şi importanţa majoră pe care o are icoana episcopilor greco-catolici martiri, zugrăviţi pe peretele din antreul bisericii, exemple şi călăuze de credinţă, speranţă şi de iubire, purtători ai crucii în urmare lui Hristos până la sacrificiul  suprem. A mulţumit apoi tuturor celor care au ajutat la realizarea lucrărilor de renovare a lăcaşului de cult, tuturor binefăcătorilor bisericii, tuturor membrilor comunităţii greco-catolice din Hodac implicaţi în organizarea sărbătorii şi în mod special tuturor celor care au binevoit să se alăture comunităţii în rugăciune. A urmat un scurt program artistic care a constat în rostirea de către aceşti copilaşi a unor poezii Euharistice şi a unui cântecel ocazionat de Prima Împărtăşanie. La încheierea programului copilaşii au primit câte o diploma de Primă Împărtăşanie, rozare, iconiţe şi cărţi de rugăciuni, iar credincioşii participanţi, câte o iconiţă cu imaginea picturii Mântuitorului înconjurat de episcopii martiri, însoţită de rugăciunea de beatificare a  acestora, care să le păstreze vie memoria evenimentului.

Şi pentru ca sărbătoarea să fie completă, programul a fost diversificat cu un moment folcloric desfăşurat pe platoul din faţa bisericii, care a constat în interpretarea câtorva frumoase pricesne de către Violeta Man din Toaca, după care ansamblul folcloric Moştenitorii Hodacului au prezentat câteva dansuri folclorice specifice tradiţiei vechilor hodăceni, impresionând prin virtuozitatea mişcărilor şi frumuseţea costumelor populare. Atmosfera a fost specială şi pentru faptul că mulţi dintre credincioşii participanţi au purtat costume populare specifice zonei, dovedind o strânsă legătură cu spiritualitatea strămoşească.  Sărbătoriea s-a încheiat cu o agapă frăţească la căminul cultural din Hodac, la care au participat aproximativ 300 de persoane într-o atmosferă de armonie şi bună dispoziţie.
                                                                                                              
                                                                                                             Pr. Voicu Dan