Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Irlanda. Referendum privind avortul. Biserica catolică apără demnitatea oricărei persoane umane

 
Irlanda. Referendum privind avortul. Biserica catolică apără demnitatea oricărei persoane umane
  • 06 Oct 2017
  • 872

”Mesajul nostru este că orice persoană umană are o demnitate și că aceasta trebuie ocrotită”: a afirmat președintele Conferinței episcopale irlandeze, Mons. Eamon Martin, după anunțul făcut săptămâna trecută de premierul Irlandei privind convocarea unui referendum cu privire la avort.

Consultarea populară urmează să aibă loc în 2018 și se referă la abrogarea amendamentului nr. 8 din Constituție care pune pe același plan viața femeii și viața copilului pe cale de a se naște. ”Dezbaterea privind acest referendum continuă de ani de zile”, a spus episcopul Martin, ”iar poziția Bisericii în Irlanda a fost întotdeauna foarte clară. Se urmărește ștergerea acestui rând din Constituție”, a mai spus prelatul, ”pentru ca în acest fel să se deschidă calea unei legi în favoarea avortului”.

Pentru Biserică, a explicat mons. Martin agenției SIR, această indicație prezentă în Constituție este un lucru ”bun și de mare valoare”, care ”dă același drept și aceeași valoare vieții fragile a unui fiu încă nenăscut și vieții mamei. Uneori se spune că în Constituția irlandeză se dă valoare numai vieții copilului, dar în realitate aceasta ține într-un echilibru perfect și împreună cele două vieți, a mamei și a fiului, considerându-le pe amândouă demne de a fi trăite”.

Poziția Bisericii a fost deja exprimată de Conferința episcopală irlandeză într-un raport numit ”Two lives, one love” (Două vieți, o singură iubire”) prezentat în decembrie 2016 în fața unei comisii parlamentare speciale.

Dezbaterile din Irlanda pe această problematică au fost foarte aprinse, în special în ceea ce privește posibilitatea de avort în caz de suferințe fetale, incest și violență sexuală. ”Mesajul nostru este tutelarea demnității oricărei persoane umane”, a reiterat mons. Eamon Martin, amintind că papa Francisc a fost foarte clar în exortația ”Amoris laetitia” în ceea ce privește importanța respectării vieții umane ca un drept fundamental”. ”Biserica din Irlanda”, a încheiat episcopul, ”ține foarte mult ca acest principiu să fie consacrat în Constituție și ca la baza legilor noastre să fie demnitatea egală dintre mamă și fiu”. Sursa:ro.radiovaticana.va