Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Președintele american Donald Trump în audiență la Papa Francisc

 
Președintele american Donald Trump în audiență la Papa Francisc
  • 24 Mai 2017
  • 2202

Viața umană, libertatea religioasă și de conștiință, precum și protecția comunităților creștine, s-au aflat în centrul dialogului pe care papa Francisc l-a avut cu președintele american Donald Trump în cadrul audienței desfășurată miercuri, 24 mai 2017, în Palatul Apostolic din Cetatea Vaticanului. Colocviul privat cu papa Francisc a început la ora 8.32 și a avut o durată de aproximativ 30 de minute. Succesiv, informează un comunicat al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, președintele american a avut o întrevedere cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, însoțit de secretarul pentru raporturile cu statele, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher. ”În cadrul colocviilor cordiale”, se citește în comunicatul de presă, ”s-a exprimat satisfacția pentru bunele relații bilaterale dintre Sfântul Scaun și Statele Unite ale Americii, precum și angajarea comună în favoarea vieții și a libertății religioase și de conștiință. S-a exprimat speranța într-o colaborare senină între stat și Biserica catolică din Statele Unite, angajată în serviciul populațiilor în domeniul sănătății, educației și asistenței acordată migranților. Colocviile au oferit ocazia unui schimb de opinii asupra unor teme care privesc actualitatea internațională și promovarea păcii în lume prin negocieri politice și dialog interreligios, făcându-se referință în mod particular la situația din Orientul Mijlociu și la protecția comunităților creștine”.

La tradiționalul schimb de daruri de la finalul colocviului privat cu papa Francisc, președintele american i-a oferit papei o sculptură de bronz, intitulată ”Rising Above”, reprezentând ”speranța unui viitor de pace”, un pachet de cărți scrise de Martin Luther King și o piatră de granit de la Memorialul Martin Luther King din Washington. ”Acesta este un cadou pentru Dumneavoastră”, i-a spus papei președintele Trump în timp ce prezenta pachetul de cărți. ”Sunt cărți ale lui Martin Luther King. Cred că vă vor plăcea. Sper să fie așa”. ”Vă mulțumesc, vă mulțumesc mult”, a răspuns pontiful, într-o atmosferă marcată de zâmbete și replici cordiale, pe care jurnaliștii au considerat-o ”mai relaxată” și ”călduroasă” decât la începutul întrevederii.

La rândul său, papa Francisc i-a oferit președintelui american o medalie cu simbolul măslinului, trei documente pontificale - enciclica «Laudato si» și exhortațiile apostolice «Amoris Laetitia» și «Evangelii gaudium» - și Mesajul său pentru Ziua mondială a păcii 2017, spunând: ”Acest exemplar l-am semnat personal pentru Dumneavoastră”. Prezentând celelalte trei documente pontificale, Sfântul Părinte a spus: ”Acestea sunt trei cărți pe care le-am trimis la toți catolicii. Una este despre familie, una despre bucuria evanghelizării și una despre grija pentru casa comună, pentru mediu”. Președintele Trump i-a replicat: ”Le voi citi”.

După schimbul de daruri, papa Francisc a binecuvântat rozariile pe care le oferă de obicei oaspeților catolici și a înmânat fiecărui membru al delegației medalia pontificatului. Melania Trump, îmbrăcată în negru și cu văl pe cap, a venit la papa ținând în mână un rozariu și l-a rugat pe Sfântul Părinte să-l binecuvânteze, pontiful făcând imediat semnul crucii.

În timpul colocviilor dintre președintele american și cardinalul secretar de stat, doamna Melania Trump a vizitat Capela Paulină și Sala Regia. La încheiere, potrivit protocolului, Donald și Melania Trump au făcut o vizită în Capela Sixtină și în bazilica Sfântul Petru. De adăugat că în jurul orei 11.00, doamna Trump a mers la Spitalul de Pediatrie ”Bambino Gesù”, cunoscut la Roma drept ”Spitalul papei”, unde a vizitat secțiile de terapie intensivă de cardio-chirurgie și departamentul medical de chirurgie și cardiologie pediatrică. În fine, Melania Trump a făcut o vizită în Sala de jocuri pentru copii și în Capela spitalului.

Președintele Donald Trump se află în Europa în aceste zile pentru a participa la reuniunea șefilor de stat și de guvern de la Bruxelles, programată joi, 25 mai, și la summitul G7 de la Taormina (Italia), programată vineri, 26 mai a.c.

 

(rv - A. Dancă)Sursa:ro.radiovaticana.va