Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Zi de doliu pentru victimele cutremurului din Amatrice

 
Zi de doliu pentru victimele cutremurului din Amatrice
  • 02 Sep 2016
  • 2510

Vineri, în România este zi de doliu național, în memoria victimelor cutremurului din Amatrice, Italia, în care și-au pierdut viața 292 de oameni, dintree care 11 români. Toate drapelele sunt arborate în bornă la sediul instituțiilor publice, dar și în în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, iar posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, scrie News.ro.

Guvernul a decis ziua de doliu în ședința de miercuri, iar purtătorul de cuvânt Liviu Iolu a precizat că măsura este luată atât pentru victimele de cetăţenie română care au murit în urma seismului, cât şi "din respect" pentru celelalte peste 280 de persoane care au decedat.

Citește și: Şi-a presimţit sfârşitul? Povestea unei românce ucise de cutremurul din Italia

Propunerea a fost făcută de premierul Dacian Cioloş marţi seară, după ce a participat la funeraliile din Italia pentru victimele seismului. Iniţial, ziua de doliu era programată pentru joi, însă a fost mutată vineri, astfel încât să fie repatriate toate trupurile românilor care şi-au pierdut viaţa şi care vor fi înmormântaţi în România.

În ziua de doliu naţional, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia arborării drapelului României în bernă. Drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.

11 români au murit în cutremurul din Italia. Trupurile neînsufleţite a șapte români au fost aduse marţi în ţară, iar un al optulea a ajuns joi. Pentru ceilalţi români care au murit în seism, rudele au optat pentru înmormântarea în Italia.

Guvernul a decis, luni, acordarea unor ajutoare financiare în sumă de 6.000 de euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia, în sumă de 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată în seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia şi 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinţă proprie, dar nu mai au unde să stea după cataclism. De aceste ajutoare urmează să beneficieze aproximativ 50 de familii.

În total, 292 de oameni şi-au pierdut viaţa în seism, dintre care 231 au murit la Amatrice în urma cutremurului din 24 august, iar 11 la Accumoli. Alte cinci persoane au murit în regiunea vecină Le Marche. Printre aceştia se numără şi 11 români.

În regiunile devastate de seism trăiesc între 8.000 şi 10.000 de români.Sursa:m.romanialibera.ro