Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Arborelius, desemnat suedezul anului

 
Cardinalul Arborelius, desemnat suedezul anului
  • 20 Dec 2017
  • 1369

Suedezul anului 2017 este Episcopul catolic al diecezei de Stockholm, Card. Anders Arborelius. Este primul cardinal din istoria Suediei și primul episcop de origine suedeză de la Reforma luterană. Biserica Catolică din Suedia păstorește aproximativ 150.000 de credincioși de diferite origini, limbi și rituri.

Card. Anders Arborelius s-a născut în anul 1949. S-a convertit la catolicism în anul 1969, iar doi ani mai târziu, în anul 1971, a intrat în mănăstirea carmelitană din Norraby (Suedia). În anul 1979 a fost hirotonit preot.

În fiecare an, revista Fokus, desemnează suedezul anului. Desemnarea din acest an este o mare recunoaștere pentru mica Biserică Catolică din Suedia, una dintre cele mai secularizate țări din lume.

Într-un interviu pentru Radio Vatican, Card. Arborelius a declarat: „Uneori mă întreb dacă sunt un adevărat suedez, pentru că majoritatea cred că este imposibil să fii dacă ești catolic, preot, episcop și cardinal. Sunt bucuros pentru desemnare și consider revista curajoasă pentru faptul că mi-a acordat această recunoaștere. Acest lucru arată că Biserica Catolică devine tot mai mult o realitate suedeză și face parte din cultura societății suedeze. Face parte dintr-un proces de integrare, deoarece poți să fii cardinal și suedez în același timp”.

Revista a motivat alegerea, explicând faptul că Arborelius este primul cardinal din istoria Suediei. O persoană care, din momentul numirii sale ca episcop în 1998, a făcut parte din dezbaterea publică suedeză, reprezentând Biserica Catolică într-o țară în care identitatea este în principal laică și luterană.

 

Traducere: Liviu UrsuSursa:it.radiovaticana.va