Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rugăciuni de recitat în familie pentru diferite ocazii

 
Rugăciuni de recitat în familie pentru diferite ocazii
  • 23 Mai 2016
  • 4812

          Timpul petrecut în familie, a spus Papa Francisc cu ocazia unei audiențe generale, „este un timp complicat și aglomerat, ocupat și îngrijorat”. Zilele sunt din ce în ce mai pline de angajamente, întâniri și termene limită de respectat. Găsirea unui moment de liniște pentru a se reuni în familie și pentru a se ruga împreună pare a fi o sarcină imposibilă, dar este un act necesar.

          „Evanghelia citită și meditată în familie este ca și o pâine bună care hrănește sufletele tuturor. Iar dimineața și seara când ne așezăm la masă, învățăm să spunem o rugăciune împreună, cu multă simplitate: Este Isus Cel care vine la noi (...) Există copii care nu au învățat să facă semnul crucii! Dar tu mamă, tată, învață-l pe copil să se roage, să facă semnul crucii: aceasta este o sarcină frumoasă pentru mame și tați! În rugăciunea în familie, în momentele sale puternice și în pasajele sale dificile, suntem încredințați unii altora, pentru că fiecare dintre noi în familie este păzit de iubirea lui Dumnezeu”.

          Într-o altă predică, cu ocazia Sfintei Liturghii pentru Ziua Familiei din 2013, Papa a întrebat: „(...) uneori vă rugați în familie? Mulți îmi spun: cum se face? Se face asemenea vameșului, e clar: cu umilință înaintea lui Dumnezeu. Fiecare cu umilință să se lase privit de Domnul, cerându-i bunătatea Sa. Este o chestiune de umilință, de a recunoaște că avem nevoie de Dumnezeu, asemenea vameșului. Toate familiile au nevoie de Dumnezeu. Au nevoie de ajutorul Său, de puterea Sa, de binecuvântarea Sa, de îndurarea și de iertarea Sa. Și este nevoie de simplitate: pentru a se ruga în familie, este nevoie de simplitate! A se ruga împreună rugăciunea „Tatăl nostru” în jurul mesei, nu este ceva extraordinar, este ușor. De asemenea, rugăciunea Rozarului în familie este foarte frumoasă, dă multă putere! Iar apoi a se ruga unul pentru altul: soțul pentru soție, soția pentru soț, amândoi pentru copii, copiii pentru părinți, pentru bunici...Rugați-vă unii pentru ceilalți. Acesta înseamnă rugăciunea în familie, o face mult mai puternică.”

          Așa cum sublinia Pontiful Roman este frumos și fundamental să spunem o rugăciune în familie, mai ales atunci când ne așezăm la masă, în singurul moment din zi în care ne întâlnim și putem petrece mai mult timp cu calm. Astăzi, tot mai des, momentul meselor, devine o cursă, se mănâncă rapid și suntem distrași de zgomotul televizorului și de sunetul neîntrerupt al telefoanelor mobile.

          Călugărul Vicenzo Ippolito, în cartea „În jurul mesei. Rugăciuni pentru masă”, sugerează câteva reguli de urmat pentru a recâștiga frumusețea de a se ruga împreună la masă, altar domestic, indicând câteva rugăciuni simpre de recitat, în funcție de evenimentele trăite în familie și de timpul liturgic.

          „A se aduna în jurul altarului domestic, fără acea grabă care ne caracterizează acum zilele noastre, este un lucru fundamental și devine în viața de zi cu zi o oportunitate prețioasă pentru a ne ruga împreună. Este necesar să avem reguli: opriți televizorul, deconectați telefonul, lăsați deoparte telefoanele mobile. A le cere ajutorul copiilor pentru pregătirea mesei reprezintă un semn de atenție și de grijă față de celălalt, sunt gesturi de iubire asemenea aceluia al mamei care pregătește mâncarea pentru familia ei. Mâncare devine, în acest fel, nu doar timpul hrănirii corpului, ci și momentul în care fiecare membru primește și dăruiește iubire. Prin acest ritual care se împlinește în fiecare zi se recunoaște prezența lui Dumnezeu. Rugăciunea nu devine o valoare adăugată, ci o nevoie primară care de foarte multe ori deschide ușile unui dialog pașnic și sincer care vă permite să depășiți dificultățile.

Vă propunem câteva rugăciuni preluate din text:

          O, Dumnezeule, Tatăl nostru, fiecare om este asemenea unui fir de iarbă, iar Tu te îngrijești de ceea ce are nevoie. Îndreaptă-Ți spre noi privirea cea plină de iubire, binecuvântează mâncarea pe care de la Tine o primim ca și semn al iubirii Tale și fă ca nimeni și nimic să nu ne despartă de iubirea Ta. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

          O, Dumnezeule, Tatăl nostru, Tu îți întinzi mâna și îi hrănești pe fiecare. Noi te lăudăm pentru ceea ce oferi din bunătatea Ta familiei noastre. Nu permite ca egoismul să ne cuprindă sufletul și fă-ne atenți la nevoile fiecărui frate. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Cu ocazia unei onomastici

          Doamne, familia noastră este în sărbătoare pentru N. Binecuvântează masa noastră și dă-ne prin mijlocirea Sfântului/Sfintei N., ca familia noastră să crească în dragoste și în căutarea constantă a voinței Tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Din partea sărbătoritului

          Doamne îți mulțumesc că mi-ai dat pe Sfântul/Sfânta N. apărător al vieții mele, prin intermediul numelui său care mi-a fost încredințat în ziua Sfântului Botez. Binecuvântează această masă și fă ca, prin exemplul și mijlocirea sfinților, sufletele noastre să fie întoarse spre Tine și spre nevoile fraților noștri. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

La o zi de naștere

          O, Tată, care faci roditoare iubirea fiilor tăi, noi te lăudăm pentru că ne-ai vrut colaboratori ai planului tău de mântuire. Îți mulțumim pentru darul celui mic/al celei mici și fă-ne să fim apărători ai vieții care, prin noi ai transmis-o. Binecuvâtează masa nostră și fă ca întotdeauna să putem lăuda numele Tău cel sfânt. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

La aniversarea unei căsătorii. Soții recită împreună rugăciunea.

          Tată, prin Cristos, Fiul Tău, ne-ai făcut un singur trup și cu forța Spiritului Tău ne dăruiești harul de a costrui, în fiecare zi, casa noastră din piatră. Noi te lăudăm pentru iubirea Ta imensă pentru noi. Împreună cu fiii noștri, vlădițe de măslin împrejurul mesei Tale, îți mulțumim și îți cerem să ne conduci întotdeauna cu ajutorul Tău pentru a putea împlini voința Ta. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

          „Familia care se roagă împreună rămâne unită”, ne învață Maica Tereza de Calcutta și aceeași lecție valoroasă a reiterat-o și Sfântul Părinte cu ocazia întâlnirii cu familiile la Manila, în ianuarie 2015: „Familia reprezintă locul unde învățăm prima dată să ne rugăm. Nu uitați: când familia se roagă împreună, rămâne împreună. Acest lucru este important. Acolo ajungem să-L cunoaștem pe Dumnezeu, să creștem ca bărbați și femei de credință, să ne simțim membrii ai marii familii a lui Dumnezeu, Biserica. În familie învățăm să iubim, să iertăm, să fim generoși, deschiși și nu închiși și egoiști. Învățăm să mergem dincolo de propriile noastre nevoi, învățăm să-i întâlnim pe alții și să ne împărtășim viața cu ei. Iată de ce este atât de importantă rugăciunea în familie! Iată de ce familiile sunt atât de importante în planul lui Dumnezeu pentru Biserică!”.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:it.aleteia.org