Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rugaţi-vă pentru episcopi şi preoţi

 
Rugaţi-vă pentru episcopi şi preoţi
  • 15 Mai 2013
  • 4361
Rugaţi-vă pentru preoţi şi episcopi pentru a nu ceda tentaţiei banilor şi a mândriei, ci pentru a fi în slujba poporului, a îndemnat papa Francisc, miercuri, 15 mai, la Sfânta Liturghie prezidată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.

La celebrarea euharistică a fost prezent şi un grup de angajaţi de la Radio Vatican.

Omilia Papei a fost inspirată din fragmentul din Faptele Apostolilor în care Pavel îi îndeamnă pe „bătrânii” Bisericii din Efes să vegheze asupra lor înşişi şi asupra întregii turme şi să fie păstori atenţi la „lupii hrăpăreţi”. Este una dintre „cele mai frumoase pagini ale Noului Testament”, „plină de duioşie şi iubire pastorală”, a subliniat Papa, din care reiese „frumosul raport al episcopului cu poporul”.

Episcopii şi preoţii – a explicat – sunt în slujba celorlalţi, pentru a păstra, a edifica şi apăra poporul. Este „un raport de protecţie, de iubire dintre Dumnezeu şi păstor şi dintre păstor şi popor”. „În fond, un episcop nu este un episcop pentru sine însuşi, ci pentru popor, iar un preot nu este un preot pentru sine însuşi, ci pentru popor, în slujba acestuia, pentru a-l face să crească, pentru a paşte turma, nu-i aşa? Pentru a o apăra de lupi. Iar când episcopul urmează această cale, are un frumos raport cu poporul, aşa cum a fost în cazul lui Pavel. La fel, când preotul are un frumos raport cu poporul, transmite iubire, se creează acea iubire autentică care face ca Biserica să fie unită”.

Legătura episcopului şi a preotului cu poporul – a continuat Pontiful – „este una existenţială, sacramentală”. „Noi” – le-a spus participanţilor la Sfânta Liturghie – „avem nevoie de rugăciunile voastre”, pentru că „şi episcopul şi preoţii pot fi ispitiţi”. Episcopii şi preoţii trebuie să se roage foarte mult, să-l vestească pe Isus Cristos cel Înviat şi „să predice cu mult curaj mesajul de mântuire”.

„Dar şi noi suntem oameni şi suntem păcătoşi” şi „suntem ispitiţi”. Dar care sunt tentaţiile pentru episcopi şi preoţi? „Sfântul Augustin, comentându-l pe profetul Ezechiel, vorbeşte despre două ispite: bogăţia, care poate deveni lăcomie, şi trufia. Şi spune: Când episcopul, preotul profită de oi pentru sine însuşi, se schimbă direcţia: preotul şi episcopul nu mai sunt în favoarea poporului, ci sunt cei care iau de la popor. Sfântul Augustin spune: Ia carnea oiţei pentru a o mânca, profită de aceasta; face comerţ şi este legat de bani; devine avar şi chiar simoniac de multe ori; sau profită de lână din vanitate, pentru a se mândri”

Rugaţi-vă pentru noi a îndemnat cu stăruinţă Papa – „pentru a fi săraci, umili, blânzi, în slujba poporului”. La finalul omiliei, a sugerat citirea capitolului 20, versetele 28-30 din Faptele Apostolilor, unde Pavel spune: „Vegheaţi asupra voastră şi asupra întregii turme peste care Duhul Sfânt v-a pus supraveghetori ca să păstoriţi Biserica lui Dumnezeu pe care şi-a dobândit-o prin sângele propriului Fiu. Eu ştiu că după plecare mea vor intra printre voi lupi hrăpăreţi care nu vor cruţa turma. Chiar şi dintre voi se vor ridica oameni care vor răspândi învăţături înşelătoare ca să-i atragă pe discipoli după ei”. Dar îndemnul stăruitor al Papei este la rugăciune: „Citiţi această frumoasă pagină şi citind-o rugaţi-vă, rugaţi-vă pentru episcopi şi pentru preoţi. Avem mare nevoie de rugăciune, pentru a rămâne fideli, pentru a fi oameni care veghează asupra propriei turme şi asupra noastră, care veghează cu adevărat şi care au inima îndreptată către propria turmă. Rugaţi-vă pentru ca Domnul să ne apere de ispite, căci dacă noi mergem pe calea bogăţiei şi a mândriei devenim lupi, nu păstori. Rugaţi-vă pentru această intenţie, citiţi fragmentul din Faptele Apostolilor şi rugaţi-vă. Aşa să fie!”Sursa:ro.radiovaticana.va