Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rolul femeii în Biserică, la reuniunea Consiliului cardinalilor

 
Rolul femeii în Biserică, la reuniunea Consiliului cardinalilor
  • 06 Feb 2024
  • 364

A început luni, 5 februarie a.c., în Cetatea Vaticanului, o nouă reuniune de lucru a Consiliului cardinalilor, înființat de papa Francisc în 2013 pentru a-l ajuta în proiectul de reformă a Curiei romane și în misiunea de conducere a Bisericii. La lucrările din aceste zile au fost invitate trei femei pentru a vorbi despre rolul femeii în Biserică.

Trei femei au fost invitate la reuniunea Consiliului cardinalilor care a început luni, 5 februarie a.c., în Cetatea Vaticanului, cu participarea papei Francisc: a informat, via Telegram, Sala de presă a Sfântului Scaun. Erau prezenți, de asemenea, toți prelații care fac parte din Consiliul cardinalilor, înființat de papa Francisc câteva luni mai târziu după alegerea sa ca Succesor al lui Petru ca să-l ajute în proiectul de reformă a Curiei romane și în misiunea de conducere a Bisericii.

În cadrul reuniunii de luni a Consiliului a fost aprofundată reflecția, începută la ședințele din 4-5 decembrie 2023, despre rolul femeii în Biserică. De această dată, cardinalii au ascultat contribuțiile oferite de trei femei: călugărița Linda Pocher, din congregația saleziană ”Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor”, profesoară de cristologie și mariologie la Facultatea pontificală de științele educației ”Auxilium” din Roma, Giuliva Di Berardino, consacrată din Ordinul Fecioarelor, în dieceza de Verona (Italia), profesoară și responsabilă pentru cursuri de spiritualitate și exerciții spirituale, și, în fine, Jo Bailey Wells, episcop a Bisericii anglicane și secretară generală adjunctă a Comuniunii anglicane.

Lucrările Consiliului cardinalilor au continuat în după-amiaza de luni și în ziua de marți abordând alte subiecte.

Despre rolul femeii în Biserică s-a vorbit, de asemenea, la reuniunea din decembrie a Consiliului cardinalilor, care au ascultat atunci contribuțiile unor profesori și teologi. Printre aceștia, se aflau călugărița Linda Pocher, Lucia Vantini și preotul Luca Castiglioni. Tot atunci, Consiliul cardinalilor a abordat, de asemenea, alte subiecte precum conflictele din Ucraina și din Țara Sfântă, lucrările COP 28, care erau în desfășurare în aceleași zile la Dubai, inițiativele din domeniul prevenirii abuzurilor asupra minorilor și a persoanelor vulnerabile, adunarea sinodală din octombrie 2024 despre sinodalitate și, în fine, punerea în practică a recentei constituții apostolice ”Praedicate Evangelium” în curiile diecezane.

Din Consiliul cardinalilor au făcut parte, pe rând, mai mulți cardinali de pe toate continentele. Din motive de vârstă sau de sănătate, unii dintre ei s-au retras, astfel că din 7 martie 2023, fac parte următorii cardinali: Pietro Parolin, secretar de stat, Fernando Vérgez Alzaga, președinte al Comisiei pontificale pentru Statul Cetății Vaticanului și al Guvernatoratului Statului Cetății Vaticanului, Fridolin Ambongo Besungu, arhiepiscop de Kinshasa, în R. D. Congo, Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay, în India, Seán Patrick O'Malley, arhiepiscop de Boston, în Statele Unite ale Americii, Juan José Omella Omella, arhiepiscop de Barcellona, în Spania, Gérald Lacroix, arhiepiscop de Québec, în Canada, Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxembourg, Sérgio da Rocha, arhiepiscop de San Salvador do Bahia, în Brazilia. Funcția de secretar al acestui Consiliu este îndeplinită de episcopul titular Marco Mellino.

Consiliul cardinalilor a fost înființat prin scrisoarea olografă (”chirograf”) a papei Francisc din 28 septembrie 2013, iar prima reuniune a Consiliului a avut loc pe 1 octombrie 2013.Sursa:vaticannews.va.ro