Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Vasile cel Mare“ al Blajului

 
„Vasile cel Mare“ al Blajului
  • 25 Ian 2024
  • 372

La 25 ianuarie 1935, trecea la cele veșnice cel care a fost al treisprezecelea întâistătător al Bisericii Române Unite cu Roma, arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș între 1920-1935, membru de onoare al Academiei Române.

Numit de Iorga „Vasile cel Mare“, Vasile Suciu a fost elev, profesor și arhiereu al Blajului. Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din 1920, el a fost un nou ctitor al orașului. Eforturilor sale se datorează înălțarea clădirilor monumentale Institutul Recunoștiinței (azi Colegiul Național „I.M. Clain“), Școala Normală de Învățători (azi Liceul „Timotei Cipariu“) și Liceul comercial de băieți (azi Muzeul Blajului).

"Blajul avea: seminar preoţesc, liceu, şcoală normală, şcoli primare, lăsate de înaintaşi. Eu credeam că am datoria să le întregesc cât mai neîntârziat cu celea cerute de timpurile avansate. Se cerea şcoala de agricultură... În legătură cu orfelinatul am introdus un curs de gospodărire casnică pentru fete, ca, măcar prin viitoarele soţii şi mame, să putem ajuta ridicarea ţărănimii noastre... Aşa a răsărit "Şcoala de menaj". Mai întâi la Obreja, apoi la Blaj".  (Unirea - anul XXVIII, nov. 1918)

Îndată ce a ajuns în Scaunul mitropolitan, primul gând al Vlădicului Vasile a fost să construiască noi şcoli la Blaj şi să facă din orăşelul de la întâlnirea Târnavelor un neasemănat centru al culturii şi al creşterii religioase.

"Rareori s'a putut vedea într'un mod atât de caracteristic, îmbinate într'un suflet, dragostea de Biserică şi dragostea de şcoală ca la (...) marele ierarh care a fost Vasile Suciu (...). O singură credinţă întrupată în două preocupări, două posibilităţi de acţiune pentru a traduce în faptă ceeace izvora dintr'o simţire caldă, dintr'o convingere adâncă de ceea ce trebuia să fie datoria unui ierarh care păstoreşte nu numai o turmă de credincioşi dar şi o naţiune cu tradiţii şi cu drepturi în trecut, în prezent şi viitor. Aceasta este noua menire a Blajului." (Unirea - nr.45,8 nov. 1924)

fragmente din volumul
"Academia Română și Blajul",
Editura Buna Vestire, 2016, Blaj