Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum să fiu, chiar de Crăciun, un mărturisitor al luminii lui Cristos?

 
Cum să fiu, chiar de Crăciun, un mărturisitor al luminii lui Cristos?
  • 18 Dec 2023
  • 393

Duminică, 17 decembrie 2023, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Au luat parte peste 20 de mii de romani și pelerini. Foarte mulți copiii au venit cu imaginea Pruncului Isus, ca să fie binecuvântată de papa înainte de a o așeza în Ieslea de Crăciun din familie. Dramele situației internaționale au inspirat apelurile finale lansate de Sfântul Părinte.

Cum aș putea să fiu - în mediul în care trăiesc și nu într-o zi din viitor ci chiar acum, la acest Crăciun - un mărturisitor al luminii, un mărturisitor al lui Cristos? Este întrebarea angajantă prin care papa Francisc a încheiat alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică împreună cu aproximativ 20 de mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, Sfântul Părinte a atras atenția asupra dramelor prin care trec migranții din America Centrală, locuitorii din Ucraina, Israel și Palestina, și a binecuvântat, în fine, statuetele Pruncului Isus pe care copiii din Roma le vor depune în Ieslea de Crăciun din familiile lor.

În a treia duminică a Adventului – după ritul roman sau latin – Evanghelia ne vorbește de misiunea Sfântului Ioan Botezătorul (cf. Ioan 1,6-8.19-28), prezentându-l drept ”profet trimis de Dumnezeu ”ca să dea mărturie despre lumină” (v.8). A da mărturie despre lumină a fost, de aceea, în centrul alocuțiunii prezentate de papa Francisc în prezența romanilor și a pelerinilor.

Sfântul Ioan Botezătorul, a remarcat papa, a fost cu siguranță ”un om extraordinar. Lumea alerga la el ca să-l asculte, fiind atrasă de felul său de a fi, coerent și sincer (cf. vv. 6-7)”. Trei aspecte marchează mărturia lui: sinceritatea limbajului, onestitatea comportamentului și austeritatea vieții.
Papa Francisc: ”Toate acestea îl fac să fie diferit de celelalte personaje celebre și puternice ale timpului său, care investeau mult, în schimb, în ceea ce privește aparența. Persoane asemenea lui, drepte, libere și curajoase, sunt figuri luminoase, fascinante și ne stimulează să ne elevăm de la mediocritate ca să fim, la rândul nostru, modele de viață bună pentru ceilalți. Domnul trimite în orice epocă bărbați și femei de acest fel. Știm noi să-i recunoaștem? Ne străduim să învățăm din mărturia lor, punându-ne chiar pe noi înșine în discuție? Sau ne lăsăm vrăjiți de personajele care sunt la modă și mergem în atitudini superficiale?”.

Unul ca Sfântul Ioan Botezătorul, în schimb, este ”luminos”, căci el dă mărturie despre lumină. Dar despre care lumină vorbește el? Ne răspunde el însuși când spune în mod lămurit mulțimilor, care au venit în grabă să-l asculte, ”că nu el este lumina, că nu el este Mesia” (cf. vv. 19-20).
Papa Francisc: ”Lumina este Isus, Mielul lui Dumnezeu, Dumnezeul care mântuiește. El singur răscumpără, eliberează, vindecă și luminează. De aceea, Ioan este o voce care îi însoțește pe frații săi către Cuvânt. El slujește, fără a căuta onoruri și forme de protagonism. Este o făclie, în timp ce lumina este Cristos cel viu (cf. vv. 26-27; In 5,35)”.

”Exemplul lui Ioan Botezătorul”, a încheiat alocuțiunea sa papa Francisc, ”ne învață cel puțin două lucruri. Primul, faptul că singuri nu ne putem mântui. Numai în Dumnezeu găsim lumina vieții. Al doilea, faptul că fiecare dintre noi – prin slujire, coerență, smerenie și mărturia vieții, dar întotdeauna cu harul lui Dumnezeu – poate să fie o făclie care strălucește și să-i ajute pe ceilalți să afle calea pe care îl pot întâlni pe Isus”. De aici, întrebările pe care papa le-a adresat pentru meditația personală: cum aș putea eu, în mediul în care trăiesc și nu într-o zi din viitor ci chiar acum, la acest Crăciun, să fiu un mărturisitor al luminii, un mărturisitor al lui Cristos? Papa a cerut, de aceea, ajutorul Sfintei Fecioare Maria, ”oglinda sfințeniei”, să ne ajute ca să fim bărbați și femei care îl oglindesc pe Isus, lumina care vine în lume.

După rugăciunea ”Angelus”, papa a menționat beatificarea, ieri, în Argentina, a cardinalului argentinian Eduardo Pironio, un colaborator de încredere al Sfântului Ioan Paul al II-lea.
Papa Francisc: ”Ieri [16 decembrie a.c. – n.r.], la sanctuarul Sfintei Fecioare de la Luján, în Argentina, a fost beatificat cardinalul Eduardo Pironio, păstor smerit și zelos, mărturisitor al speranței și apărător al celor săraci. A colaborat cu Sfântul Ioan Paul al II-lea la promovarea credincioșilor laici și la Zilele mondiale ale tineretului. Exemplul său să ne ajute să fim o Biserică în ieșire, care devine însoțitoare de drum a tuturor, în special a celor mai săraci”.

De asemenea, Sfântul Părinte a îndemnat la solidaritate cu migranții care, în America Centrală, înfruntă riscuri enorme pentru a traversa fluviul Darien, între Columbia și Panama.

Succesiv, papa a făcut un apel la rugăciune pentru pace în Ucraina, Israel și Palestina, atrăgând atenția asupra dramei care se petrece în aceste zile la Gaza, chiar în parohia catolică, unde au fost ucise o mamă și fiica ei.

În fine, după ce a salutat romanii și grupurile de pelerini din diferite țări, papa a binecuvântat imaginile Pruncului Isus, pe care mii de copii le țineau în mână ca să fie binecuvântate și apoi să le depună în Ieslea de Crăciun din respectivele familii.
Papa Francisc: ”Iar acum vă salut pe voi, dragi copii și adolescenți din oratoriile și școlile Romei, care ați luat cu voi statuetele Pruncului Isus ca să fie binecuvântate. Le binecuvântez... [papa a făcut semnul crucii cu mâna pentru a le binecuvânta – n.r.]. Binecuvântând Pruncușorii voștri, vă cer să vă rugați în fața Ieslei pentru copiii care vor trăi un Crăciun plin de dificultăți, în locuri de război, în taberele de refugiați sau în situații de mare sărăcie. Vă mulțumesc pentru acest lucru și [vă urez] un Crăciun Fericit, vouă și familiilor voastre. Să-i aplaudăm pe copii!”.

La încheierea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a invocat duminică binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro