Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Prefectului Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Card. Claudio Gugerotti, la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

 
Mesajul Prefectului Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Card. Claudio Gugerotti, la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
  • 30 Noi 2023
  • 459

Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Card. Claudio Gugerotti, a transmis un mesaj la evenimentului comemorativ „Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolice”, desfășurat miercuri, 29 noiembrie 2023, în Catedrala Blajului. Mesajul a fost citit de Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.

 

Preafericirea Voastră,

În toamna anului 2023 Biserica Greco-Catolică din România comemorează 75 de ani de la intrarea ei în clandestinitate.

Binecuvântez și încurajez acest eveniment care rememorează și îndeamnă atât Biserica Română Unită cu Roma cât și întreaga societate românească: „Cei care nu-și amintesc trecutul sunt condamnați să îl repete”. Aforismul cunoscutului filozof Giorgio Santayana atrage atenția asupra obligației aducerii aminte întrucât lipsit de rădăcini, nimeni nu poate crește armonios și nici să se ferească de greșelile trecutului.

Numele celor șapte episcopi martiri au fost înscrise de Papa Francisc în Martirologiul Bisericii Universale nu doar pentru a da cinstea cuvenită acestor oameni sau unei anumite comunități și cu atât mai puțin dintr-o perspectivă politică ori partizană. A fost de fapt un act de credință, săvârșit cu speranța înflăcărată a împăcării unui popor cu istoria sa, astfel încât toți să trăiască, din nou, ca frați și surori, în deplină libertate, în care fiecare să își poată valorifica propriul potențial pentru binele comun, cu respectarea demnității tuturor.

Rememorarea răului care a fost făcut nu înseamnă pentru creștini întreținerea durerii în vederea răzbunării sau pentru a-și lua revanșa. Dimpotrivă, comemorarea are sensul mijlocirii pentru frați, chiar și pentru cei care au chipul persecutorului sau al călăului, asemenea sfântului Ștefan primul martir, invocând milostivirea nemărginită a Tatălui ceresc pentru ei.

Este, de asemenea, o invitație la a înțelege mecanismele care au determinat oamenii la astfel de fapte pentru a nu le mai repeta niciodată. Această datorie a împrospătării memoriei, prin prisma iertării reciproce aducătoare de pace și purificare, ne invită la umilință, pentru că suntem cu toții capabili să facem ceea ce este cel mai bine cu ajutorul Sfântului Spirit care luminează pe fiecare persoană ce caută Binele, urmând modelul neasemuit al lui Cristos care și-a dat viața pentru noi păcătoșii. Însă știm bine că fără Dumnezeu suntem capabili de cele mai rele lucruri, așa cum o demonstrează istoria până în zilele noastre prin războaiele cumplite care sacrifică nevinovații, înrobesc pe cei mici și îi distrug pe cei neputincioși, prin disprețul absurd față de darul neprețuit al vieții.

Libertatea adevărată pe care ne-o dorim se dobândește cu prețul unei lungi purificări care implică și memoria personală și colectivă a unui popor. A încredința totul Preasfintei Treimi – așa cum veți face în cadrul evenimentelor comemorative din toamna acestui an 2023, în prezența ierarhilor greco-catolici – în comuniune cu poporul lui Dumnezeu și cu cele mai înalte autorități publice, dezvăluie chipul frumos al Bisericii, Mamă și Învățătoare, al cărei singur scop este de a transmite Evanghelia Vieții și a milostivirii față de toți oamenii.

Preafericirea Voastră, Vă asigur de rugăciunea și mijlocirea mea constantă pentru ca acest moment spiritual comemorativ să îi încurajeze pe toți oamenii de bună credință să fie susținători activi ai păcii, în atmosfera de mare bucurie a comuniunii Sfinților din Cer, pe care o trăim tainic, prin iubire reciprocă, încă de pe pământ.

Nu putem să nu aducem un elogiu cuvenit, împreună cu sincera recunoștință a întregii Biserici, comunității greco-catolice românești, care  și-a dat viața pentru comuniunea cu Cristos și cu Biserica Sa. Măreția martirajului acestei Biserici este un exemplu de neuitat care ne emoționează și ne inspiră.

Vă rog să transmiteți tuturor participanților la solemnitatea comemorativă simțămintele mele de apropiere sufletească și profit de această ocazie pentru a-mi reafirma sentimentele de profundă venerație,

Al Preafericirii Voastre devotat frate în Cristos,

+ Claudio Gugerotti
Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale

sursa foto: catholicnewsagency.comSursa:bisericaromanaunita.ro

Știri din aceeași categorie