Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Predica Episcopilor în Catedrala Blajului: despre cruce prin iubire

 
Predica Episcopilor în Catedrala Blajului: despre cruce prin iubire
  • 20 Sep 2020
  • 2034

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 20 septembrie 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10:00 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de Maria TV și online de Radio Blaj TV. 

 

Tematica atinsă de Preasfinția Sa Cristian a fost legată de misterul și importanța alegerilor umane. Uneori, ca oameni, avem ispita de a ne apropia de tendințele primilor creștini, prezentate în lectura Apostolului, în care Pavel amintește Galatenilor că omul nu se îndreptează din faptele Legii, ci prin credinţa în Cristos Isus. Evanghelia de astăzi străbate veacurile și se adresează celor care manifestă în mod clar apartenența față de Mântuitorul. Dumnezeu nu se impune în viața noastră, ci ne oferă libertatea de a-L alege. În momentul în care alegerea este făcută, devenim liberi, prin lepădarea de propriul ego, un obstacol deseori întâlnit pe drumul spre mântuire. 

Crucea, consecință a alegerii urmării, este un lemn binecuvântat de însuși sângele Mântuitorului. Așadar, după lepădarea de noi înșine, reconștientizăm că viața noastră este desăvârșită de jertfă, de urmarea Domnului și de acceptarea cruxii și a suferinței. Într-o lume în care societatea propune eschivarea din fața greutăților, Isus ne oferă alternativa sănătoasă: acceptarea dificultăților zilnice, luarea crucii, și urmarea prin ascultare, dovedind astfel iubire. 

Acțiunile concrete propuse de Preasfinția Sa, pentru a crește în viața spirituală sunt de a observa exemplul propus de Mântuitorul Isus, acela de a prioritiza alegerile pe care le facem și de a renunța la noi, cei vechi, pentru a-L lăsa pe Dumnezeu să fie pe primul loc.

 

Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat în cadrul celei de-a doua Celebrări importanța curăției sufletului și a percepțiilor noastre. Crucea purificatoare nu este un simbol exclusiv al suferinței pentru credincioșii creștini. Cu toții, încercăm să ne ferim de suferință, să evităm micile cruci ale vieții de zi cu zi. Însă, această percepție a noastră, este greșită. Să nu vedem prin cruce doar suferință, ci să ne amintim de iubirea fără margini a lui Dumnezeu, privind cuiele, sângele, durerea, prin lupa dragostei divine.

Îmbrățișarea voluntară a crucii ne duce cu gândul la greutăți. Isus în Evanghelia de astăzi ne vorbește despre crucea mântuirii prin iubire. Nici Dumnezeu, nici noi ca și creștini nu iubim suferința în sine. Iubim suferința deoarece știm că există ceva mai presus de ea, ceva ce nu poate fi tangibil decât prin suferință: mântuirea.

Isus este singurul care are calea dreaptă în labirintul vieții. Urmarea lui Cristos, cu crucea în spate ne conduce, prin asumarea deplină a voinței noastre, la lepădarea de noi înșine. Voia celui care ne iubește umple golul lăsat de ego-ul nostru și ne arată calea către Împărăția Cerurilor.

 

 

Biroul Arhieparhial de Presă


Sursa:bisericaromanaunita.ro