Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: 170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective

 
FOTO/VIDEO: 170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective
  • 28 Noi 2023
  • 450

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Filosofie și cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a organizat, în perioada 24-25 noiembrie 2023, Simpozionul internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective”. 

Deschiderea manifestării a avut loc, vineri, 24 noiembrie 2023, de la ora 11.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1) în prezența prof. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai și PS Claudiu, episcopul eparhial de Cluj-Gherla.

ALBUM FOTO

În cadrul solemnității de deschidere au fost transmise mesaje la „ziua de naștere” a Eparhiei de Cluj-Gherla, din partea Ierarhiei catolice: Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și Eminența Sa Cardinal Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.

VIDEO

Au urmat mesaje din partea Bisericilor Ortodoxă, Reformată, Unitariană, prin Ierarhii acestor Biserici: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Excelența Sa Kató Béla, Episcop al Eparhiei Reformate din Ardeal, Excelența Sa István Kovács, Episcop al Episcopiei Unitariene.

Totodată au fost prezentate alocuțiuni care vor aduce în fața auditoriului o perspectivă istorică, prin expunerea Prof. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie din Universitatea Babeș-Bolyai și una teologică, prin expunerea Pr. Prof. dr. Cristian Barta, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai.

În continuare, Aula Magna a găzduit prima sesiune de conferințe. Au urmat alte două sesiuni de conferințe, programate în Sala Club a Universității Babeș-Bolyai (str. Em. de Martonne, nr. 1): cea dintâi în aceeași zi, de la ora 16.00, iar cea de-a doua va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la ora 10.00. 

Simpozionul internațional aniversar s-a încheiat sâmbătă, 25 noiembrie 2023, între orele 16.00-18.30, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu, cu încă o sesiune de conferințe. Programul acestei seri a cuprins și un intermezzo muzical – având ca protagoniste pe soprana Alice Gavriliu; la pian: Cristina Mureșan – fiind însoțit și de armonia culorilor, prin vernisajul Expoziției „Iconoferestre”, autor: artistul plastic Marian Furtună.

ALBUM FOTO

De asemenea, participanții la momentele de reflecție și retrospectivă istorică, au avut ocazia să viziteze holul expozițional din proximitatea Aulei „Cardinal Iuliu Hossu”, pentru a parcurge drumul de 170 de ani al Eparhiei de Gherla, ulterior de Cluj-Gherla, în imagini, în mod interactiv, cu explicații oferite prin înregistrări audio sau linkuri spre articole istorice. Expoziția foto-documentară permanentă a fost inaugurată în anul 2003 – la 150 de ani de existență ai Eparhiei de Cluj-Gherla -, actualizată în anul 2017 – când Eparhia de Cluj-Gherla împlinea 155 de ani -, din nou actualizată în noiembrie 2022, și completată cu un spațiu expozițional dedicat rezistenței prin credință și martiriului Bisericii Române Unite.

Între conferențiarii care au făcut memoria vie la acest aniversar, sunt profesori ai unor Universități pontificale din Roma – Pontificia Università della Santa Croce, Pontificio Istituto Orientale, și, de asemenea, profesori ai Facultății de Istorie și Filosofie și ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. 

Programul aniversar la împlinirea drumului de 170 de ani al Eparhiei de Gherla și de Cluj-Gherla s-a încheiat prin rugăciune de mulțumire și preamărire adusă lui Dumnezeu. 

Duminică, 26 noiembrie 2023, în ziua în care, în anul 1853, era întemeiată Eparhia pe care o păstorește Preasfinția Sa Claudiu s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, o celebrare solemnă și cu privirea îndreptată spre viitor, o celebrare care a fost dedicată în mod special tinerilor.

 Sursa:https://ziarulfaclia.ro