Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Beatificarea papei Ioan Paul I: informații utile difuzate de Sala de Presă a Sfântului Scaun

 
Beatificarea papei Ioan Paul I: informații utile difuzate de Sala de Presă a Sfântului Scaun
  • 12 Iul 2022
  • 871

Cu ocazia beatificării papei Ioan Paul I, din 4 septembrie 2022, la Roma, Sala de Presă a Sfântului Scaun a comunicat câteva informații referitoare la principalele inițiative ale așteptatului eveniment eclezial.

Ioan Paul I (1912-1978) a avut cel mai scurt pontificat din ultimele secole, 33 de zile: a fost ales ca Succesor al lui Petru pe 26 august 1978 și a murit pe 28 septembrie în același an. Născut în 1912 în satul Canale d’Agordo, în apropiere de orașul italian Belluno, tânărul Albino Luciani a fost sfințit preot în 1935. Doctor în teologie, a fost ales episcop al diecezei de Vittorio Veneto și, succesiv, patriarh de Veneția. A luat parte la toate cele patru sesiuni plenare ale Conciliului Vatican II. A fost numit vice-președinte al Conferinței episcopale italiene în 1971 și a fost creat cardinal în 1973. Devenit papă după Sfântul Paul al VI-lea, și-a luat ca deviză pontificală cuvântul ”Humilitas”. A murit la vârsta de 65 de ani și este înmormântat în cripta bazilicii Sfântul Petru.

Sfânta Liturghie și beatificarea

Sfânta Liturghie și ritul beatificării sale se desfășoară duminică 4 septembrie 2022 în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, fiind prezidate de papa Francisc. Petiția pentru beatificare este citită de episcopul diecezei de Belluno, mons. Renato Marangoni, sediul excepțional al cauzei de canonizare a Venerabilului Ioan Paul I, avându-i alături pe postulatorul și vice-postulatorul cauzei, cardinalul Beniamino Stella, respectiv, Stefania Falasca. În contextul beatificării, postulatura va dona Sfântului Părinte un relicviar cu o relicvă a noului Fericit.

Veghe de rugăciune în catedrala Romei

Cu o seară înainte, sâmbătă 3 septembrie 2022, la ora 18.30, are loc o Veghe de rugăciune în catedrala Romei – bazilica Sfântul Ioan de la Lateran – prezidată de vicarul Sanctității Sale pentru dieceza Romei, cardinalul Angelo De Donatis. Veghea de rugăciune pentru pregătirea beatificării se desfășoară nu întâmplător în bazilica romană care păstrează catedra Episcopului Romei, ceremonia intrării în posesie pentru Ioan Paul I având loc aici pe 23 septembrie 1978. Momentul de rugăciune va fi susținut de cântări și lecturi din textele magisteriului papei Ioan Paul I.

Sfânta Liturghie de mulțumire

Sfânta Liturghie de mulțumire pentru beatificarea lui Ioan Paul I se desfășoară duminică 11 septembrie 2022 în dieceza de Belluno, mai precis în satul natal al noului Fericit, Canale d’Agordo, cu participarea episcopilor și a respectivelor comunități din diecezele în care Albino Luciani și-a desfășurat slujirea preoțească și episcopală: patriarhatul de Veneția, dieceza de Belluno și dieceza de Vittorio Veneto. Sfânta Liturghie este prezidată de arhiepiscopul Francesco Moraglia, mitropolitul provinciei ecleziastice de Veneția.

În fine, de adăugat că în zilele precedente beatificării lui Ioan Paul I, Sala de Presă a Sfântului Scaun organizează o conferință de presă ad-hoc, la o dată ce urmează să fie stabilită. La întâlnirea cu reprezentanții presei este invitată, printre alții, martora minunii vindecării care a avut loc prin mijlocirea Venerabilului Slujitor al lui Dumnezeu Ioan Paul I, fapt care, potrivit normelor bisericești, a făcut posibilă beatificarea sa.

IOANNIS PAULI I (ALBINI LUCIANI)
BEATIFICATIONIS ET CANONIZATIONIS CAUSA OFFICIUM POSTULATORIS
Via della Conciliazione, 5 – 00120 Città del Vaticano
Tel. 06/69885925
vicepresidente@fondazionevaticanagpi.it
direttore@papaluciani.itSursa:vaticannews.va.ro