Referindu-se la războiul Ucraina, papa Francisc a spus, după „Angelus”: „Toate acestea sunt inumane! Într-adevăr, este și un sacrilegiu, pentru că este împotriva sacralității vieții umane, mai ales împotriva vieții umane lipsite de apărare, care trebuie respectată și protejată, nu eliminată, și care vine înaintea oricărei strategii! Să nu uităm: este o cruzime, inumană și sacrilegă”.
După rugăciunea atifonului marian „Îngerul Domnului”, papa Francisc a amintit: „Din păcate, nu se oprește agresiunea violentă împotriva Ucrainei, un masacru fără sens în care atrocitățile se repetă în fiecare zi. Nu există nicio justificare pentru acest lucru”.
Sfântul Părinte a pledat pentru ca „toți actorii comunității internaționale să facă un efort real pentru a pune capăt acestui război dezgustător”. Tot în această săptămână, a adăugat pontiful, „rachete și bombe au căzut asupra civililor, a bătrânilor, copiilor și a mamelor însărcinate”.
Papa a amintit că sâmbătă, pe 19 martie, în sărbătoarea Sfântului Iosif, a mers să viziteze copiii răniți care au sosit din Ucraina și care sunt îngrijiți la spitalul pediatric „Bambino Gesù”, din Roma. „Unuia îi lipsește o mână, celălalt are o rană la cap... Copii nevinovați” – a spus Sfântul Părinte, îndreptându-și gândul spre „milioanele de refugiați ucraineni care trebuie să fugă lăsând totul în urmă”, simțind o profundă întristare pentru cei care nu au nici măcar posibilitatea de a scăpa” din calea războiului.
„Atât de mulți bunici, bolnavi și săraci, despărțiți de familiile lor, atât de mulți copii și oameni fragili sunt lăsați să moară sub bombe, fără a putea primi ajutor și fără a găsi siguranță nici măcar în adăposturile antiaeriene. Toate acestea sunt inumane! Ba chiar este sacrileg, pentru că este împotriva sfințeniei vieții umane, mai ales împotriva vieții umane lipsite de apărare, care trebuie respectată și protejată, nu eliminată și care vine înaintea oricărei strategii! Să nu uităm: este o cruzime, inumană și sacrilegă. Să ne rugăm, în tăcere, pentru cei care suferă” – a mai spus Sfântul Părinte.
Papa Francisc a subliniat că este consolator faptul că „populației rămasă sub bombe nu îi lipsește apropierea preoților care, în aceste zile tragice, trăiesc Evanghelia carității și a fraternității”. Pontiful a spus că i-a auzit „în aceste zile, pe unii dintre ei, la telefon” și că sunt „aproape de poporul lui Dumnezeu”. Lor le exprimă recunoștința pentru această mărturie, pentru sprijinul oferit „atâtor oameni disperați”.
Gândul papei Francisc s-a îndreptat și către nunțiul apostolic, monseniorul Visvaldas Kulbokas, care a rămas la Kiev împreună cu colaboratorii săi. „Cu prezența sa mă face să fiu aproape, zilnic, de poporul ucrainean martirizat” – a mai spus papa Francisc, îndemnându-ne și pe noi să fim alături „de acest popor chinuit”, să-l îmbrățișăm cu afecțiune, cu fapte de caritate concrete și cu rugăciunea. „Și, vă rog, să nu ne obișnuim cu războiul și violența, să nu obosim să-i întâmpinăm cu generozitate, așa cum facem acum. „Așadar, nu doar acum, în regim de urgență, ci și în săptămânile și lunile care vor urma. Pentru că, după cum știm, la început ne străduim cu toții să venim în întâmpinarea oamenilor dar, apoi, obișnuința ne răcește puțin inima și uităm. Să ne gândim la acești copii, la aceste femei care, odată cu trecerea timpului, neavând un loc de muncă, fiind departe de soții lor, vor fi căutate de prădătorii din societate. Să le protejăm, vă rog!
La final, papa Francisc a adresat fiecărei comunități și fiecărui credincios îndemnul de a se alătura vineri, 25 martie, în solemnitatea Bunei Vestiri, la „actul solemn de consacrare a umanității, în special a Rusiei și Ucrainei, la Inima Neprihănită a Mariei, pentru ca ea, Regina Păcii, să obțină pacea pentru lume”. În aceeași zi, același act va fi celebrat la Fatima, de cardinalul Konrad Krajewski, în calitate de trimis al papei Francisc.