Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Concert caritabil de colinde, cu prezența Ierarhilor greco-catolic și ortodox din Cluj-Napoca

 
FOTO: Concert caritabil de colinde, cu prezența Ierarhilor greco-catolic și ortodox din Cluj-Napoca
  • 23 Dec 2021
  • 1720

Un concert caritabil de colinde s-a desfășurat la Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, marți, 21 dec. 2021, în organizarea Fundației Transilvania Leaders din Cluj-Napoca, din care fac parte personalități transilvane, din mediul universitar și de afaceri, care au decis ca împreună să se implice în promovarea orașului Cluj-Napoca, a Transilvaniei și a României.

Evenimentul a prilejuit o binecuvântată ocazie, acum, în preajma sărbătorii Nașterii Domnului, a unei întâlniri între Ierarhii de la Cluj-Napoca ai Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică, Înaltpreasfinția Sa Andrei, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox, și Preasfinția Sa Claudiu, Episcop greco-catolic, fiecare contribuind în numele instituției pe care o reprezintă la proiectul caritabil propus de organizatori. Intenția organizării acestui eveniment a fost colectarea de fonduri în sprijinul copiilor bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Au mai fost de față profesori universitari, personalități ale urbei, Emil Boc, primarul mun. Cluj-Napoca, și autorități locale, centrale, cei mai mulți membri ai Fundației Transilvania Leaders – din care fac parte Clubul rectorilor și Clubul oamenilor de afaceri – și invitați ai acestora.

Au adus prin colind, cu bucurie și virtuozitate, vestea Nașterii lui Isus, trei coruri: Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, dirijor pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Corala Congregației Surorilor Maicii Domnului, din cadrul Bisericii Greco-Catolice, dirijat de sr. Dominica și Corul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Cluj. La începutul evenimentului s-a ținut un moment de reculegere pentru cei care s-au sacrificat pentru țara lor, sfârșitul lunii decembrie fiind și un timp al comemorării Revoluției din 1989. Au urmat, înaintea concertului, câteva luări de cuvânt exprimând solidaritate și deschidere spre proiecte menite să ajute, să „însănătoșească” societatea.

Din partea organizatorilor, prof. univ. Vasile Pușcaș a rostit un salut și o urare, reamintind că este timpul Crăciunului, motiv pentru a fi împreună și a aduce în prim plan „iubirea, bunătatea, pacea, frățietatea”. Ierarhii ortodox și greco-catolic au fost apoi invitați să ia cuvântul. ÎPS Andrei a istorisit o poveste de Crăciun despre armonie, unitate și pace, pe care a găsit-o publicată într-o revistă din perioada interbelică, „Fântâna Darurilor”. Această revistă era condusă de un preot ortodox, Toma Chiricuță, despre care Înaltpreasfinția Sa a amintit că a fost tatăl fondatorului Institutului Oncologic clujean. Mitropolitul ortodox adus în actualitate înțelesul profund al unei meditații din alt veac. A spus: „este o meditație pentru lumea noastră, lume care dorim să trăiască în pace, pentru Bisericile creștine pe care Domnul Cristos, nu numai din Ieslea din Betleem, dar și din Cer le dorește să fie împreună, să fie «o singură Turmă și un singur Păstor»”. A evidențiat, astfel, o legătură simbolică între trecut și prezent, între spiritualitatea Crăciunului – timpul de speranță luminat de Sărbătoarea Nașterii Domnului, Institutul Oncologic – unde se duce lupta cu boala și suferința (care face obiectul întâlnirii) și societatea de azi – în care există nevoia de sprijin reciproc și solidaritate.

Preasfinția Sa Claudiu, invitat de asemenea la cuvânt, și-a exprimat convingerea că „ceea ce se întâmplă acum este un pas spre privirea lui Isus îngăduitoare față de noi, un pas înainte înspre acea unitate de care amintea Înaltpreasfinția Sa Andrei”. Pentru a da un exemplu de unitate, s-a referit la recenta vizită a Sfântului Părinte Francisc în România și, „mai ales acel moment minunat în care se afla la București, în Catedrală, alături de Patriarhul Daniel și au rostit rugăciunea ‚Tatăl nostru’. Sigur, au rostit, fiecare, separat, această rugăciune.” Mai târziu, în avionul de întoarcere la Roma, jurnaliștii l-au întrebat pe Papa Francisc despre rostirea separat a rugăciunii, iar „Papa Francisc a evitat cu diplomație capcana jurnaliștilor, spunând: când Patriarhul Daniel a rostit ‚Tatăl nostru’, eu am rostit rugăciunea în gând, în același timp. Sunt convins că și el a făcut la fel.” Ca urmare, a subliniat Preasfinția Sa Claudiu, „trebuie să fim creativi, inventivi, îndrăzneți, pentru a găsi căi spre unitate”. A continuat evocând apropiata Sărbătoare a Nașterii Domnului: „Suntem aici, nu doar pentru a împlini idealuri umane, ci suntem aici datorită unui Prunc ce s-a născut în Betleem acum mai bine de 2000 de ani, suntem aici pentru că vrem binele Bisericii și al țării, suntem aici pentru a ajuta nu doar la unitatea dintre noi, ci și pentru a ajuta câțiva copii bolnavi care să ne aducă aminte de Copilul din Betleem. Suntem aici pentru că ne unește bucuria Crăciunului, acel Crăciun care a luminat copilăria noastră, care ne-a făcut să gustăm ceva din viața veșnică pentru care ne pregătim.”

Emil Boc, primarul mun. Cluj-Napoca, a mulțumit Fundației Transilvania Leaders pentru faptul că își aduce contribuția în mod unificator la realizarea unor obiective majore ale orașului, „de unitate, performanță și reușite în aproape toate domeniile la vârf”. Edilul orașului a privit în urmă, la anul 1918, și a mărturisit că, în calitatea pe care o are, își pune întrebarea: „suntem capabili să ne ridicăm aproape de spiritul înaintașilor noștri care au făcut Marea Unire?”. Și, între altele, a remarcat că prezența la acest concert a celor doi Ierarhi, ortodox și greco-catolic, Înaltpreasfinția Sa Andrei și Preasfinția Sa Claudiu, „amintește de faptul că la Alba Iulia, în urmă cu 103 ani, Episcopul Miron Cristea, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe și viitorul Cardinal, Episcopul Iuliu Hossu, au fost împreună și au susținut Marea Unire”. Oferind și alte exemple ale unor semne de unitate, a remarcat că, noi astăzi „ce avem de făcut este doar se păstrăm acest lucru extraordinar al capacității de a fi împreună”. A vorbit chiar de o artă de a trăi împreună, de a promova valorile și a ajuta societatea să prospere, prin efort susținut de colaborare, unitate și frățietate. A amintit importanța rădăcinilor creștine ale Europei, rolul esențial al valorilor creștine în societatea românească, subliniind contribuția Bisericii Române Unite în a sprijini identitatea românilor ca națiune de sine stătătoare, dând exemplul bisericii monument istoric „Ioan Bob”, prin biserică românească intra muros din cetatea Clujului. „De aceea”, a încheiat el, „ceea ce faceți dvs. promovând capacitatea de a fi împreună, este de fapt cel mai important bun pe care îl avem. Pentru că, până la urmă, despre aceasta este, și Europa, și democrația, despre capacitatea noastră de a fi împreună!”

A urmat concertul de colinde, momentul în care s-au colectat donațiile pentru copiii din Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, și, în încheiere, un semn de comuniune: o colindă a fost cântată împreună de cele trei coruri și de toți participanții. După evenimentul de la Centrul de Cultură Urbană, Preasfinția Sa Claudiu s-a retras la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla. Aici a primit un cunoscut oaspete, pe europarlamentarul Dacian Cioloș, președinte al unei formațiuni politice din România, și el participant la Concertul caritabil de colinde din Parcul Central. A fost o vizită prilejuită de apropiata sărbătoare a Nașterii Domnului. Europarlamentarul Dacian Cioloș și Preasfinția Sa Claudiu și-au adresat reciproc urări, cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului.

Urările și gândurile bune, „miracolul” unificator al Crăciunului, au împodobit întreaga zi, precum ghirlandele de sărbători, pentru participanții la evenimentul organizat de Transilvania Leaders la Cluj-Napoca. Aceleași frumoase urări vor împodobi cu lumina speranței privirea copiilor beneficiari ai proiectului caritabil ce a făcut posibil un memorabil act de pace, caritate și unitate între Biserici, între Biserici și reprezentanți de frunte ai societății civile în Cetatea de pe Someș.

 
 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro