Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Vizita Preasfinției Sale Claudiu în parohia „Sfântul Iosif” – în primul sediu episcopal, Gherla

 
FOTO/VIDEO: Vizita Preasfinției Sale Claudiu în parohia „Sfântul Iosif” – în primul sediu episcopal, Gherla
  • 22 Aug 2021
  • 2065

În Duminica a 9-a după Rusalii, a “umblării lui Isus pe ape”, la 22 august 2021, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a vizitat orașul Gherla – primul sediu al Eparhiei de Gherla (devenită, din 1930, de Cluj-Gherla), pășind pe urmele vrednicilor predecesori pe tronul episcopal. Ierarhul a fost primit în fața noii biserici, cu hramul “Sf. Iosif”, fiind întâmpinat cu pâine și sare – după frumosul obicei, dar și cu multă bucurie, de către pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, și un grup de copilași, de primarul orașului Ovidiu Drăgan, de preoți și credincioși.

Sfântul locaș monumental străjuit de un bust al Episcopului martir Iuliu Hossu, care găzduiește parohia Gherla II, a fost construit cu dor și întemeiat pe jertfa mai multor generații de mărturisitori ai credinței, apoi binecuvântat, la 26 octombrie 2019, de către Episcopul de vie memorie, Preasfinția Sa Florentin. Cinstind memoria Fericitului martir al Bisericii Române Unite, la fel ca în toate vizitele pastorale întreprinse pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu a adus, de la actualul sediu episcopal din Cluj-Napoca, moaștele Fericitului Iuliu Hossu, Episcop de Gherla (1917-1930) și apoi de Cluj-Gherla. Intrând în biserica din Gherla, Ierarhul a depus racla în fața Altarului. Din ușile împărătești, Preasfinția Sa a binecuvântat apoi credincioșii, care au venit în număr mare în această zi de sărbătoare. Între cei prezenți s-au aflat reprezentanți ai autorităților, surori ale Ordinului “Sfântului Vasile cel Mare” din comunitatea de la Gherla, tineri din ASTRU, tineri cercetași ai munților, membre ale Reuniunii Mariane, membri ai Asociației Caritas eparhial.

În biserică s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească. Împreună cu Ierarhul la Altar s-au aflat: pr. Marius Cerghizan, Vicar general, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, preoți din protopopiatul Gherlei, un preot oaspete din Spania, diaconi, subdiaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii “Sf. Iosif” din Gherla, dirijat, ca în fiecare an, de Vasile Chiș. În cuvântul de învățătură al celebrării, Preasfinția sa Claudiu a încurajat și întărit credincioșii în credință: “Cu toții suntem o mare familie în comuniune de rugăciune cu întreaga Biserică a lui Cristos și acest lucru ne dă putere și speranță, fiindcă problemele, suferințele, încercările noastre sunt parte a încercărilor, suferințelor, durerilor întregii Biserici a lui Cristos, nu doar de acum, ci de mii de ani”.

A continuat: “Intrând în Gherla, am simțit și lacrimi de bucurie și lacrimi de durere. Lacrimi de bucurie, fiindcă mă simt acasă. Suntem acasă, în primul nostru Sediu Episcopal, înconjurați de atâția Arhierei care ne-au precedat, ne-au lăsat o bucurie și o bogăție spirituală și culturală care nu se poate șterge; dar și lacrimi de durere, fiindcă suntem oarecum și în exil, pentru că sunt atâtea locuri dragi, catedrale, biserici, mănăstiri, pe care le putem privi doar de afară, și acolo sunt lucruri dragi nouă, persoane dragi nouă.”

“Aici, la Gherla, cu toate suferințele celor care au trecut prin persecuție, am putea spune ceea ce a spus Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene, atunci când a ajuns la Sighet: «Aici, la Sighet, nu am avea nevoie de un antimis pentru a celebra Sfânta Liturghie, fiindcă pământul pe care stăm e un antimis, e plin de moaște, de suferință, de jertfă pentru Cristos»”. Dar, în fața acestor suferințe, tristețea nu trebuie să domine, fiindcă “noi suntem ucenici ai lui Cristos și Cristos este viu, prezent, astăzi aici, așa cum a fost pentru înaintașii noștri, Episcopi, preoți, călugări, credincioși care au trecut prin pustiul persecuției comuniste”. De aceea, “nu avem voie să ne întristăm, să ne temem! Nu trebuie să lăsăm lacrimile de tristețe să năpădească fețele noastre, ci fețele noastre trebuie să fie luminoase”.

Preasfinția Sa a spus cu fermitate că, privind la întristări, la dureri, trebuie să ne amintim că toți aparținem Împărăției Cerurilor. A adus, ca argument, cuvântul divin al duminicii, lectura din Evanghelia după Sf. Matei (Mt 14,22-34), care “vine să ne întărească, ne dă speranță, ne vorbește despre o experiență nouă a ucenicilor: Isus îi silește pe ucenici să intre în barcă. Pe mare începe o furtună și lor li se pare că sunt singuri.” A făcut observația că, în mod asemănător și credincioșii de azi, de multe ori, se simt “singuri, abandonați, ca persoane, ca familii, ca Biserică. Suntem într-o experiență pe care nu am dorit-o, am fost siliți să intrăm în ea, dar Biserica noastră a intrat cu barca în mijlocul furtunii. Nu ajunge să spunem doar: «noi am suferit», ci, să privim la cei care au suferit cu adevărat înaintea noastră și să învățăm de la ei.” Iar lecția care trebuie învățată este despre prezența cu noi, în fiecare clipă, a Mântuitorului nostru Isus Cristos, fiindcă și “ucenicilor li se pare că sunt singuri, dar Isus este pe munte și se roagă pentru ei, pentru lume, vorbește cu Tatăl”.

Preasfinția Sa a îndemnat la credință, la a recunoaște prezența Mântuitorului care a spus: «Iată, Eu sunt cu voi în fiecare clipă». “De câte ori Isus ne spune: «Fie ție după credința ta!», e ca și cum ar încredința atotputernicia Lui în mâinile noastre. Toate sunt cu putință celui ce crede! Dar avem nevoie să ascultăm încontinuu aceste cuvinte, fiindcă nu credem.” Fiecăruia în parte, “Isus ne vorbește despre o iubire pe care ne e greu să o acceptăm, să o credem. Este lângă noi în această lume în care trăim, în crizele noastre, în pandemie. Și, ca să credem, Biserica ne invită să venim constant la Sfânta Liturghie, să auzim constant cuvântul Evangheliei, fiindcă lumea încearcă să ne prezinte alte valori diferite de cele pe care Mântuitorul ni le lasă.”

Cuvântul Ierarhului a fost o chemare insistentă la credință, la a conștientiza că Isus este Stăpânul Universului, iar barca – Biserica, este locul în care Isus este prezent. “Biserica nu este biserică de ziduri, de cărămidă și, de aceea, nimeni nu ne poate lua bisericile atât timp cât bisericile sunt în sufletele noastre! Biserica este Trupul lui Cristos, Biserica suntem noi, toți, atunci când Cristos este în mijlocul nostru. (…) Să fim tot timpul atenți, prezenți, ascultând Cuvântul lui Dumnezeu, intrând în logica Cuvântului lui Dumnezeu și atunci, cu adevărat, moștenirea înaintașilor noștri va deveni vie în viața noastră, în viața Bisericii. Nimeni și nimic nu va lua speranța din sufletele noastre. Isus ne dăruiește o pace pe care lumea nu o are și pe care lumea nu ne-o poate lua. A fost pacea din sufletele Ierarhilor noștri, din sufletul Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, a celorlalți Ierarhi morți în temnițele comuniste.” Mai mult, a îndemnat la a conștientiza că “nu aparținem acestei lumi, suntem făcuți pentru viața veșnică. Împreună cu Maica Sfântă care ne conduce, urmând pașii Mântuitorului, vom trece și noi prin furtunile acestei vieți înspre viața veșnică, fiindcă noi suntem fii ai veșniciei”.

La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, Episcopul de Cluj-Gherla a binecuvântat vitraliile cu care a fost împodobit Altarul, apoi, în fața relicvelor Fericitului Iuliu Hossu a rostit rugăciunea către Fericiții episcopi martiri. Pr. protopop Alexandru Hruban, în calitate de gazdă, a mulțumit mai întâi lui Dumnezeu pentru frumoasa celebrare, apoi Preasfinției Sale pentru că a răspuns invitațiilor “insistente” de a fi prezent în mijlocul credincioșilor gherleni. Mulțumindu-i, a dăruit Ierarhului, “din partea credincioșilor, a Reuniunii Mariane, un «buchet spiritual» prin care vă purtăm în gândurile, în rugăciunile noastre”. Părintele a încheiat cu o frumoasă urare, invitându-l pe PS Claudiu să revină cât mai des în primul sediu al Eparhiei pe care o păstorește.

Preasfinția Sa a mulțumit, exprimându-și recunoștința pentru darul ce i-a fost oferit, un «buchet spiritual» format din: 96 de Sfinte Liturghii, 150 de rugăciuni Împărate Ceresc, 72 de Rozarii și 60 de Paraclise. A spus: “Cum aș putea să fiu mai bucuros decât pentru un astfel de dar spiritual, știind că în misiunea frumoasă, dar și dificilă, sunt însoțit de atâtea rugăciuni și de rugăciunea constantă, vie, a fiecăruia dintre dvs. Vă mulțumesc că ați fost «insistenți» – fiindcă așa ne învață Sfânta Scriptură, că trebuie să cerem cu insistență. Am venit cu bucurie aici, în mijlocul Dvs.” Ierarhul și-a exprimat intenția de a duce mai departe moaștele Fericitului Iuliu Hossu, “prin toată Eparhia, peste tot pe unde a dorit să ajungă”. O mulțumire specială a adresat corului, care “a însoțit atât de minunat Sfânta Liturghie” și a încheiat, încredințându-se în rugăciune credincioșilor și asigurându-i de rugăciunea sa.

În vecinătatea gării din Gherla, loc al nenumăratelor plecări și sosiri, se arată călătorilor, invitându-i la popas, reculegere și închinare, un locaș de rugăciune și credință: biserica aflată sub protecția Sfântului Iosif, spațioasă, plină de lumină, de acum împodobită cu vitralii, reprezentări ale mai multor sfinți și fericiți, între care cei șapte Fericiți Episcopi martiri greco-catolici, Fericitul Vladimir Ghika, preot, prinț și martir, precum și importanți sfinți ai Bisericii creștine, precum Sf. Ambrozie al Milanului, Sf. Ioan Gură de Aur, sau Sf. Vasile cel Mare.

Album foto: aici  
Predica (video): aici

imagine

imagine

imagine

imagine



Sursa:eparhiaclujgherla.ro