Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

5 sfaturi practice pentru a putea rămâne concentrat în timpul Liturghiei

 
5 sfaturi practice pentru a putea rămâne concentrat în timpul Liturghiei
  • 17 Sep 2020
  • 848

Consideri că mergi uneori la liturghie doar ca să poți zice că ai fost? Adesea când mergem la biserică e ușor să ne simțim complet deconectați de ceea ce se întâmplă. Ne ridicăm, stăm jos, îngenunchem, iar 90 de minute mai târziu plecăm.


Pentru a putea schimba acest lucru și pentru a te apropia de Dumnezeu trebuie să te pregătești pentru slujbă. Nu este întotdeauna ușor, dar cu puțin timp și efort e posibil să îți dorești să participi la Liturghie tot mai mult și să aștepți cu nerăbdare ziua de duminică.

Pentru a putea începe, ai aici 5 metode simple care să te ajute să rămâi concentrat la liturghie.

1.   Studiază simbolismul și fundamentele biblice ale slujbei

 Pentru multă lume liturghia nu are sens până când încep să se documenteze de ce facem anumite lucruri în timpul slujbei. Pot să pară o colecție de gesturi  fără vreo legătură, amestecate cu lumânări și tămâie. Cu toate acestea, când descoperi extraordinarul simbolism ce stă în spatele fiecărei fapte din timpul liturghiei, fiecare cuvânt și gest, aceasta devine ceea ce este cu adevărat: Ospățul nunții Mielului. Până când vei înțelege bogăția și profunzimea Liturghiei mereu ți se va părea un ritual straniu greu de priceput.

2.  Studiază textele biblice ce vor fi citite la liturghie înainte să mergi la biserică

Adesea este greu să fim atenți când se citesc lecturile în timpul liturghiei. Gândurile ne zboară sau sistemul audio face cuvintele să fie greu de înțeles. Din aceste cauze este benefic să citim lecturile din timp, fiind mai apoi familiarizați cu pasajele biblice ceea ce va facilita înțelegerea textului. Lecturile sunt mereu regăsite online sau cu ajutorul unor aplicații.

3.  Încearcă să ajungi mai repede și să apreciezi liniștea 15-30 minute înainte de liturghie

Este mult mai ușor să rămâi concentrat la liturghie când nu ajungi în ultimul moment (sau chiar după ce slujba a început). Câteva minute de rugăciune pot ajuta o persoană să se liniștească după momentele stresante  și obositoare din viața de zi cu zi și să poată să își îndrepte atenția spre Dumnezeu. Dacă nu reușești fizic să ajungi mai repede la biserică, încearcă altceva precum să închizi radioul mașinii. Este important să ne lăsăm sufletul să nu mai fie distras de alte lucruri, fapt pentru care este esențial să reducem zgomotul în drumul spre liturghie.  

4. Folosește o carte de rugăciuni sau un liturghier

De obicei poți găsi o mică carte ce conține textul liturghiei în banca bisericii cu care să poți urmări ceea ce spune. Uneori suntem distrași de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, fapt pentru care poate să fie foarte util să urmărim cuvintele preotului citind din carte pentru a putea să ne concentrăm pe liturghie. Cuvintele spuse în timpul slujbei sunt foarte frumoase, dar și ușor de ratat dacă nu suntem atenți. Îți poți aduce propriul liturghier sau te poți abona la o publicație care conține rugăciuni și citirile pentru acea săptămână pentru a fi mai pregătit.

5. Roagă-l pe îngerul tău păzitor să te ajute să rămâi atent

E ușor să uiți faptul că liturghia este o întâlnire între Cer și pământ, dar îngerul tău păzitor este ajutorul ideal pentru a putea rămâne cufundat în liturghie. Ei sunt aproape de noi gata să ne sară în ajutor, tot ce trebuie noi să facem este să le cerem acest lucru. Ei apreciază cel mai mult invitația noastră de a ne însoți în momentul împărtășaniei. Ei nu vor avea niciodată prilejul de a-l primi pe Isus în sfânta Euharistie precum o fac oamenii, fapt pentru care acel moment este foarte important pentru ei să îl împărtășească cu noi.

 

Traducere: Mihaela ManSursa:it.aleteia.org