Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întruparea lui Cristos leagă Betleemul de Calvar

 
Întruparea lui Cristos leagă Betleemul de Calvar
  • 26 Dec 2013
  • 4090
 „Biserica vede în sacrificiul martirilor naşterea lor la cer. Celebrăm aşadar azi naşterea lui Ştefan care, în fond îşi are originea în Naşterea lui Cristos. Isus transformă moartea celor care-l iubesc în auroră de viaţă nouă!”: a spus Papa Francisc la tradiţionala rugăciune „Angelus”, din sărbătoarea Sfântului Ştefan, primul martir (în calendarul latin).

Papa Francisc: „În climatul vesel al Sărbătorii Naşterii Mântuitorului, sărbătoarea Sfântului Ştefan ar putea părea nepotrivită. De fapt, Crăciunul este sărbătoarea vieţii şi ne inspiră sentimente de seninătate şi de pace; de ce să-i tulburăm farmecul cu amintirea unei violenţe atât de cumplite? În realitate, în optica credinţei, sărbătoarea Sfântului Ştefan este în deplină sintonie cu semnificaţia profundă a Sărbătorii Naşterii Mântuitorului. De fapt, prin martiriul său, violenţa este învinsă de iubire, iar moartea de către viaţă.

„În martiriul Sfântului Ştefan”, a explicat Pontiful, „se reproduce aceiaşi confruntare între bine şi rău, între ură şi iertare, între blândeţe şi violenţă, care şi-a avut apogeul în Crucea lui Cristos”, memoria primului martir dizolvând o falsă imagine legată de Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului, după cum a evidenţiat Sfântul Părinte.

Papa Francisc: „…imaginea de basm şi siropoasă care nu există în Evanghelie! Liturghia zilei ne conduce la sensul autentic al Întrupării, legând Betleemul de Calvar şi amintindu-ne că mântuirea divină implică lupta împotriva păcatului şi trece prin poarta strâmtă a Crucii. Aceasta este calea pe care Isus a indicat-o cu claritate discipolilor săi, după cum atestă Evanghelia zilei: Veţi fi urâţi de toţi pentru numele meu, dar cine va rămâne statornic până la sfârşit acela se va mântui (Mt 10,22).”

„De aceea azi ne rugăm în mod special pentru creştinii care suferă discriminări din cauza mărturisirii lui Cristos şi a Evangheliei”, a spus Sfântul Părinte.

„Suntem aproape de aceşti fraţi şi surori care, asemenea Sfântului Ştefan, sunt acuzaţi pe nedrept şi devin ţinta diferitelor soiuri de violenţe. Acest lucru se întâmplă mai ales acolo unde libertatea religioasă nu este încă garantată sau nu este pe deplin realizată. Se întâmplă însă şi în ţări şi sisteme care pe hârtie tutelează libertatea şi drepturile omului, dar unde în realitate credincioşii – în special creştinii – se confruntă cu limitări şi discriminări. Pe un creştin acest fapt nu-l uimeşte, căci Isus l-a prevestit ca pe o ocazie potrivită pentru a da mărturie. Însă, în plan civil, nedreptatea trebuie denunţată şi eliminată”.

La încheierea rugăciunii „Îngerul Domnului”, Sfântul Părinte a salutat familiile, grupurile parohiale, asociaţiile şi credincioşii prezenţi în Piaţa „Sfântul Petru”, veniţi pentru a se ruga împreună cu Papa nu doar din Roma, ci şi din alte oraşe ale Italiei ca şi din întreaga lume: „Poposirea în aceste zile lângă Iesle – pentru a privi cu admiraţie la Maria şi Iosif, alături de Pruncul Isus, să suscite în voi toţi o generoasă angajare de iubire reciprocă, astfel încât în cadrul familiilor şi în diferitele comunităţi să se trăiască acel climat intens de fraternitate care este atât de benefic pentru binele comun. Crăciun fericit!”Sursa:ro.radiovaticana.va