Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

2015 va fi un An special dedicat vieţii consacrate

 
2015 va fi un An special dedicat vieţii consacrate
  • 30 Noi 2013
  • 2455
Papa Francisc a avut un dialog, vineri, în Vatican, cu participanţii la cea de a 82-a Adunare Generală a Uniunii Superiorilor Generali (USG), desfăşurată zilele trecute la Roma. Întrevederea Sfântului Părinte cu superiorii generali – evidenţiază un comunicat al Uniunii – a durat circa 3 ore. Papa nu a pronunţat un discurs pregătit ci a răspuns liber la întrebările celor prezenţi.

La încheierea audienţei, cu participarea a circa 120 de superiori generali, Papa a dat un important anunţ: 2015 va fi un An special dedicat vieţii consacrate.

Pontiful a subliniat că radicalitatea evanghelică se cere de la toţi creştinii, dar persoanele consacrate sunt chemate să-l urmeze pe Domnul de o manieră cu totul specială. „Sunt bărbaţi şi femei care pot trezi lumea – a spus Pontiful – viaţa consacrată este profeţie”. Dumnezeu „ne cere să ieşim din cuibul care ne învăluie şi să fim trimişi la frontierele lumii, evitând ispita de a le domestici. Acesta este modul cel mai concret de a-l imita pe Domnul”.

La întrebarea privind situaţia vocaţiilor, Papa a spus că există Biserici tinere care aduc roade noi. Aceasta obligă, evident, la a regândi înculturarea carismei. Biserica trebuie să ceară iertare şi să privească cu ruşine nereuşitele apostolice provocate de neînţelegerile din acest domeniu, cum este cazul lui Mateo Ricci, iezuitul italian care a ajuns la curtea imperială chineză. Dialogul intercultural trebuie să facă astfel încât conducerea Institutelor Religioase să cuprindă persoane de diferite culturi, care exprimă moduri diferite de a trăi carisma respectivă.

Papa Francisc a insistat mult asupra formării care ar trebui să aibă patru piloane centrale: formarea spirituală, intelectuală, comunitară şi apostolică. Este absolut necesar să se renunţe la orice formă de ipocrizie şi de clericalism, cu ajutorul unui dialog deschis şi sincer despre orice aspect al vieţii: „Formarea – a întărit Pontiful – este o lucrare artizanală, nu poliţienească”, obiectivul „este formarea de persoane consacrate care să aibă o inimă caldă, nu acră ca oţetul. Toţi suntem păcătoşi, dar nu corupţi. Să fie acceptaţi cei păcătoşi, dar nu corupţii”.

La întrebarea privind importanţa pe care în viaţa consacrată o dobândeşte fraternitatea, Papa a spus că aceasta are o forţă de atracţie enormă. Presupune acceptarea diferenţelor şi chiar a conflictelor. Uneori este greu de trăit, dar dacă fără fraternitate nu există fecunditate apostolică. În orice caz, „nu trebuie să ne comportăm niciodată ca simpli gestionari în faţa unui conflict: trebuie să îmblânzim conflictul”.

Alte întrebări au avut în vedere relaţiile reciproce dintre persoanele consacrate şi Bisericile locale în care se află. Papa a spus că ştie din experienţă problemele posibile: „Noi episcopii – a spus Pontiful – trebui să înţelegem că persoanele consacrate nu sunt material auxiliar ci carisme care îmbogăţesc viaţa unei dieceze”.

Ultimele întrebări s-au referit la frontierele misiunii celor consacraţi. „Acestea trebuie căutate în funcţie de respectivele carisme”, dar realităţile de exclusiune rămân priorităţile cele mai semnificative.

Alături de aceste preocupări, Papa a citat provocarea culturală şi pe cea educativă din şcoli şi universităţi. Sfântul Părinte a menţionat trei piloni ai educaţiei: „A transmite cunoştinţe, a transmite modalităţi de a face, a transmite valori. Prin intermediul acestora se transmite credinţa. Educatorul trebuie să fie la înălţimea persoanelor pe care le formează şi să se întrebe cu privire la modul în care îl poate vesti pe Isus Cristos unei generaţii care se schimbă”.

La final, Papa a mulţumit superiorilor generali pentru „spiritul de credinţă şi de căutare a slujirii”. „Vă mulţumesc pentru mărturia voastră – a încheiat Sfântul Părinte – precum şi pentru umilinţele prin care trebuie să treceţi”.


Sursa:ro.radiovaticana.va