Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Alexandru Mesian, 25 de ani de episcopat

 
PS Alexandru Mesian, 25 de ani de episcopat
  • 09 Sep 2019
  • 782

Preasfințitul Alexandru Mesian, cel de-al X-lea episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Lugoj, a aniversat duminică, 8 septembrie 2019, 25 de ani – Jubileul de Argint de la consacrarea ca episcop.

Cu prilejul acestei aniversări, în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, de marea sărbătoare a Nașterii Preacuratei Fecioare Maria, s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească, avându-l ca invitat pe Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, delegat al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, a avut loc recitalul Multicello, prezentat, în cadrul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, de un Quartet de violonceliști din Timișoara, care a marcat Jubileul de 25 de ani de episcopat al ierarhului din Lugoj.

Preasfințitul Alexandru Mesian a fost consacrat ca episcop în data de 8 septembrie 1994, în Catedrala Blajului, alături de PS Virgil, Episcopul Eparhiei de Oradea. Episcopii consacratori  ai celor doi ierarhi au fost Înalt Preasfințitului Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Romane Unite, Greco-Catolice, asistat de Preasfințitul George Guțiu și Preasfințitul Ioan Ploscaru.

***

La 20 iulie 1994, Alexandru Mesian a fost numit de  Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, a fost consacrat episcop. În luna octombrie 1994, Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine din Roma. În anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.

În luna octombrie 1995, a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea episcop eparhial al Lugojului, fiind întronizat ca episcop diecezan la 5 mai 1996. Din anul 1994 este responsabil cu ecumenismul în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România. De-a lungul activităţii ca episcop al Eparhiei de Lugoj a participat la foarte multe întâlniri cu caracter ecumenic, atât în ţară cât şi în străinătate. La data de 7 februarie 2004, Preşedintele României i-a acordat Ordinul “Meritul Cultural în grad de Comandor” – Categoria “G” – Culte. Din anul 2005 este Cetăţean de onoare al Municipiului Lugoj, iar în anul 2016 a primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Timiş. Este preşedintele Comisiei pentru redactarea Dreptului Particular al Sinodului BRU și preşedintele Comisiei Misionar-Ecumenică a BRU.

 

ACC