Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”Apel privind Ierusalimul” semnat în Maroc de Papa Francisc și regele Mohammed VI

 
”Apel privind Ierusalimul” semnat în Maroc de Papa Francisc și regele Mohammed VI
  • 31 Mar 2019
  • 2392

Aflat la Rabat într-o călătorie apostolică de două zile în Maroc, papa Francisc a efectuat o vizită de curtoazie, sâmbătă, 30 martie a.c., la regele Mohammed al VI-lea și au semnat împreună un Apel privind Ierusalimul.

Pontiful și regele marocan evidențiază în Apelul comun identitatea particulară a Ierusalimului ca spațiu de întâlnire a celor trei religii monoteiste și necesitatea de a fi garantate credincioșilor diverselor religii accesul liber la respectivele locuri de cult.

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru documentul comun semnat de papa Francisc și regele Mohammed VI:

Apelul Majestății Sale Regele Mohammed VI și al Sanctității Sale Papa Francisc cu privire la Ierusalim / Al Qods ca Oraș Sfânt și Spațiu de întâlnire.

Cu ocazia vizitei în Regatul Marocului, Sanctitatea Sa Papa Francisc și Majestatea Sa Regele Mohammed al VI-lea, recunoscând unicitatea și sacralitatea Ierusalimului / Al Qods Acharif și având la inimă semnificația sa spirituală și vocația sa specială de Cetate a Păcii, împărtășesc următorul apel:

«Considerăm important să se păstreze Cetatea Sfântă a Ierusalimului / Al Qods Acharif ca patrimoniu comun al umanității și, mai presus de toate, pentru credincioșii celor trei religii monoteiste, ca spațiu de întâlnire și simbol de coexistență pașnică, în care se cultivă respectul reciproc și dialogul.

În acest scop trebuie să fie conservate și promovate caracterul specific multireligios, dimensiunea spirituală și identitatea culturală specială a Ierusalimului / Al Qods Acharif.

Prin urmare, ne exprimăm urarea ca în Cetatea Sfântă să fie garantate deplina libertate de acces pentru credincioșii celor trei religii monoteiste și dreptul fiecăreia de a practica propriul cult, astfel încât la Ierusalim / Al Qods Acharif să se înalțe, din partea respectivilor credincioși, rugăciunea către Dumnezeu, Creatorul tuturor, pentru un viitor de pace și de fraternitate pe pământ».

Textul ”Apelului privind Ierusalimul”, înainte de a fi semnat la Palatul Regal, a fost citit în italiană și arabă și a fost difuzat în contextul actualelor polemici iscate de chestiunea mutării ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim.

Anunțurile oficiale făcute de diferite țări în favoarea mutării respectivelor ambasade au provocat reacții vehemente din partea mai multor țări majoritar musulmane, ducând la un regres al relațiilor diplomatice dintre state.

 Sursa:vaticannews.va/ro