Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Față la față! - Meditația PS Claudiu la Duminica I din Post (AUDIO)

 
Față la față! - Meditația PS Claudiu la Duminica I din Post (AUDIO)
  • 16 Mar 2019
  • 2584

Duminica dreptei credințe

A început Postul Mare! O perioadă destul de lungă de renunțări și sacrificii de la lucruri cu care eram obișnuiți, de la obiceiuri ce ne ritmau ziua și de la plăceri mai mult sau mai puțin vinovate, se deschide în fața noastră. Să tăiem din timpul dedicat telefonului mobil? Din cel alocat internetului și știrilor? Poate din cel pe care îl petrecem în fața televizorului? Să acordăm mai mult timp lui Dumnezeu prin rugăciune sau citind Sfânta Scriptură? Ori prietenilor sau familiei care chiar au nevoie să-i privim în ochi și nu doar printr-o lentilă smart? Să încercăm să rămânem în liniște, doar noi, fără muzică, într-un mini-desert ad-hoc pentru 5 minute pentru a vedea ce se întâmplă cu gândurile noastre, cu sentimentele noastre? Pe mulți îi sperie astfel de perspective și dacă totul s-ar rezuma doar la asta poate chiar ar avea dreptate. Există însă ceva dincolo de renunțare, dincolo de privațiuni, dincolo de singurătate. Există El, Isus, tot timpul prezent, ce ne pune în contact nu cu o rețea de conexiuni terestre, ci cu infinita și minunata Împărăție a Cerurilor. Din ceea ce ne spune Sfântul Augustin, toate actualele tendințe sau mode sunt căutări reale, rezolvate însă de multe ori prin surogate, ale unei fericiri absolute pe care sufletul nostru o caută încontinuu și pe care doar Dumnezeu o poate împlini: “ne-ai făcut pentru Tine, Doamne și neliniștit este sufletul meu până se va odihni în Tine”.

Evanghelia de astăzi ne spune ce înseamnă întâlnirea sufletului cu Mântuitorul. Doar dupa o astfel de întâlnire avem tăria de a înfrunta postul și sacrificiile și luptele acestei lumi știind de ce facem aceste lucruri. Că suntem la început de drum sau la finalul lui, cu toții suntem invitați să ne reîntoarcem la întâlnirea inițială cu Dumnezeu, redescoperind-o astăzi, aici și acum. Suntem chemați de glasul Mântuitorului și de glasul apostolilor: “veniți și vedeți”, deoarece creștinismul nu se rezumă la o sumă de adevăruri și la o credință teoretică, ci își găsește forța și autenticitatea în întâlnirea față la față cu Isus. Doar după o astfel de întâlnire mistică în cazul nostru, prin trăirile pe care Biserica ni le pune la îndemână zi de zi, avem forța necesară de a ne schimba viața, de a abandona ceea ce ne ține legați și a merge după Isus înfruntând luptele vieții. Filip lasă totul imediat, Natanael exclamă: Rabbi tu ești Fiul lui Dumnezeu. Acesta e doar primul moment, fiindcă bucuria lor este atât de mare încât simt nevoia să comunice și altora o atât de mare fericire. Acest “vino și vezi” se extinde de două mii de ani încoace cu o vivacitate pe care o regăsim în viețile sfinților dar pe care suntem și noi chemați, în umila noastră existență să o trăim și să o transmitem. Și cum nimeni nu poate transmite și dărui ceea ce nu are, suntem invitați în primul rând să trăim, să retrăim zi de zi minunata experiență a întâlnirii cu Isus. Clipa fundamentală, în care ochii și inimile noastre se vor întâlni, va fi cea în care vom lăsa la o parte lentilele și ecranele acestei lumi, pentru a vedea realitatea cu adevărat.

PS Claudiu
Episcopul Curiei

 

 

Ev Io 1,43-51

În vremea aceea, a vrut Isus să meargă în Galileea şi l-a găsit pe Filip și i-a zis: vino după Mine. Iar Filip era din Betsaida, din cetatea lui Andrei şi a lui Petru. Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret. Şi i-a zis Natanael: din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: vino şi vezi. Isus a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug. Natanael I-a zis: de unde mă cunoşti? A răspuns Isus şi i-a zis: mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin. Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel. Răspuns-a Isus şi i-a zis: pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea. Şi i-a zis: adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului