Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Episcop greco-catolic de la Paris numit Arhiepiscop în SUA

 
Episcop greco-catolic de la Paris numit Arhiepiscop în SUA
  • 18 Feb 2019
  • 834

Azi, 18 februarie, Sfântul Scaun a anunțat că Papa Francisc, acceptând recomandarea Sinodului Episcopilor Bisericii Ucrainene Greco-Catolice (UGCC), l-a numit pe Episcopul Borys Gudziak Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene din Philadelphia (Statele Unite). Până în prezent Episcopul Borys a fost eparh al Eparhiei Sfântul Volodymyr cel Mare din Paris, unde a slujit în ultimii șase ani credincioșii greco-catolici ucraineni din Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg și Elveția

La 21 iulie 2012, Episcopul Borys Gudziak a fost numit de Papa Benedict al XVI-lea, la propunerea Sinodului Episcopilor Bisericii Ucrainene Greco-Catolice (UGCC), exarh și succesor al Episcopului Mykhailo Hrynshyshyn. Hirotonirea episcopală a avut loc în Catedrala Sfântul Gheorghe din Lviv, la 26 august 2012, iar instalarea a avut loc pe 2 decembrie 2012, în Catedrala Notre-Dame din Paris.

Exarhatul Apostolic pentru ucraineni a devenit eparhie, prin decizia Papei Benedict al XVI-lea, la 19 ianuarie 2013. Astfel, Episcopul Borys Gudziak a devenit primul eparh titular al Eparhiei Sfântul Volodymyr cel Mare din Paris.

Arhiepiscopul Borys Gudziak s-a născut în 1960, la Syracuse, New York, în sânul unei familii de imigranți refugiați din Ucraina. A studiat la Universitatea Syracuse (SUA) și la Roma, în cercul Patriarhului Josyf Slipyj. Este doctor în studii slavice și bizantine la Universitatea Harvard. Înainte de numirea sa episcopală, Arhiepiscopul Borys a fost fondatorul și rectorul Universității Catolice Ucrainene din Lviv. Fiind până astăzi președinte al Universității.

Arhiepiscopul Borys va servi Biserica ucraineană în Statele Unite, întorcându-se în țara unde s-a născut și a fost botezat și unde părinții săi se odihnesc pentru veșnicie. Arhieparhia din Philadelphia este Mitropolia întregii Biserici ucrainene din America de Nord (4 eparhii și 67.000 de credincioși). Întronizarea noului Arhiepiscop și Mitropolit va avea loc în Catedrala Neprihănitei Zămisliri din Philadelphia, la 4 iunie 2019.
 
În urma vacantării sediului episcopal de la Paris, Papa Francisc l-a numit în funcția de administrator apostolic pe Mons. Hlib Lonchyna, Eparh al Eparhiei Sfintei Familii din Londra. Episcopul Hlib cunoaște bine eparhia pariziană, deoarece în ultimii ani a fost implicat îndeaproape în inițiativele și proiectele pastorale ale eparhiei.

 

Traducere: ACCSursa:http://2vcf9.r.a.d.sendibm1.com