Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc la Abu Dhabi. Sunt fericit de această ocazie dăruită de Domnul!

 
Papa Francisc la Abu Dhabi. Sunt fericit de această ocazie dăruită de Domnul!
  • 04 Feb 2019
  • 989

Vizita pontifului are loc la invitaţia Alteţei sale regale – Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, unde are loc întâlnirea interreligioasă internaţională dedicată temei "Fraternitatea umană", cu participarea papei Francisc.  De asemenea, vizita pontifului are loc la invitaţia Bisericii Catolice din Emiratele Arabe Unite.

Amintim că tema călătoriei papei Francisc în Emiratele Arabe Unite – "Fă-mă un instrument al Păcii tale" – este preluată din rugăciunea pentru pace a sfântului Francisc din Assisi care, în urmă cu opt secole s-a întâlnit cu sultanul Egiptului Malik Al Kamil. Tema exprimă totodată speranţa ca prezenţa pontifului în Emiratele Arabe Unite să inspire răspândirea păcii lui Dumnezeu în inimile oamenilor de bunăvoinţă.

Papa Francisc a plecat de la Roma duminică, 3 februarie 2019, la ora 13.27, de pe aeroportul– Fiumicino cu destinaţia Abu Dhabi, unde a sosit în jurul orei locale 22.00, pe aeroportul prezidențial, unde a avut loc primirea oficială.

Potrivit relatării directorului editorial, Andrea Tornielli, în avion, pontiful le-a mulţumit jurnaliştilor pentru prezenţă, adăugând: "Mi s-a spus că, în această dimineaţă, ploua la Abu Dhabi, ploaia fiind considerată un semn de binecuvântare în acele părţi. Sperăm să meargă totul astfel."

Apoi, pontiful a continuat: "V-am adus o reproducere a unei icoane pictată la mănăstirea din Bose, pentru a o duce acasă. Este pe tema dialogului dintre vârstnici şi tineri. Sunt foarte receptiv la acest subiect ce este, cred, o provocare."

Icoana – distribuită jurnaliştilor de prefectul Departamentului de Comunicare Socială, Paolo Ruffini – reprezintă un călugăr tânăr care duce în spate un călugăr bătrân.

În cadrul saluturilor personale adresate jurnaliştilor, pontiful a primit în dar dulciuri preparate de călugăriţe care se îngrijesc de copii bolnavi. Tot în acest context, i s-a istorisit pontifului despre un medic din Emiratele Arabe Unite care a studiat în Italia şi care, în aceste săptămâni, cu prilejul călătoriei papei şi ca gest de omagiu faţă de pontif, a decis să opereze gratuit circa o sută de copii, victime ale războiului din Yemen.

Deşi scurtă, vizita a fost definită istorică, fiind mult dorită şi aşteptată de comunitatea creştină, alcătuită din imigranţi proveniţi în special din ţări asiatice care vor putea fi prezenţi la Sfânta Liturghie prezidată de Episcopul Romei, marţi, la Zayed Sports City, înainte de revenirea la Roma

La sosirea la aeroport, din motive climatice, protocolul întâmpinării a fost uşor modificat. Pontiful nu a mai parcurs, ca de obicei, pista pentru a saluta delegaţiile ci, din avion, a intrat direct într-un coridor acoperit – aşa-numitul "finger", însoţit de prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, papa fiind întâmpinat cu flori oferite de doi copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

Succesiv, în salonul de protocol al aeroportului, papa Francisc a fost îmbrăţişat de marele imam  de la al-Azhar, Ahmed Muhammad al-Tayyib, pe care Sfântul Părinte îl întâlneşte pentru a cincea oară. De altfel, această figură remarcabilă a lumii islamice îl însoţeşte pe pontif în întâlnirile din cadrul acestei călătorii apostolice, după cum a precizat directorul "ad interim" al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti.

În programul de luni, 4 februarie, ceremonia de bun-venit, cu începere de la ora locală 12.00, cu desfăşurare la intrarea principală a Palatului Prezidențial. Succesiv, vizita oficială la prințul moștenitor, în același Palat. La  ora 17.00, întâlnirea Suveranul Pontif cu membrii "Muslim Council of Elders" în Marea Moschee a şeicului Zayed. Cu începere de la ora locală 18.10, pontiful participă și ține un discurs la întâlnirea inter-religioasă de la "Founder's Memorial".

Marţi, 5 februarie, papa efectuează o vizită privată la catedrală şi, cu începere de la ora 10.30 celebrează Sfânta Liturghie la complexul sportiv Zayed Sports City, unde ține și predica celebrării euharistice.

La 12.40 este programată ceremonia de rămas-bun pe aeroportul prezidențial din Abu Dhabi, iar la ora 13.00, plecarea cu avionul spre Roma. Sosirea pe aeroportul Ciampino, din Roma este prevăzută la ora locală 17.00.

Conferinţa intitulată "Fraternitatea umană", cu desfăşurare luni, la "Founder's Memorial", din Abu Dhabi, la care participă şi ia cuvântul papa Francisc, are loc sub patronajul Consiliului Musulman al Bătrânilor, o organizaţie internaţională independentă, fondată în 2014 pentru promovarea păcii în comunităţile musulmane. Consiliul reuneşte cercetători musulmani, experţi şi politicieni care încearcă să contrasteze factorii de conflict de tip sectar şi intoleranţa în sânul comunităţilor islamice.Sursa:vaticannews.va/ro