Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Foto: Conferința „Contribuţia Bisericii Greco-Catolice la realizarea Marii Uniri”

 
Foto: Conferința „Contribuţia Bisericii Greco-Catolice la realizarea Marii Uniri”
  • 13 Dec 2018
  • 1576

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii.” Nicolae Iorga.

 

Duminică, 9 decembrie 2018, în Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureş, a fost o sărbătoare specială.

La invitaţia părintelui paroh, a fost prezent în biserica noastră Părintele Profesor universitar doctor Cristian Barta, vicar general al  Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Începând cu ora 10, Sfinţia sa a celebrat Sfânta Liturghie din Duminica 27 după Rusalii (a Vindecării femeii gârbove) şi sărbătoarea Neprihănitei  Zămisliri, într-o atmosferă de profundă trăire creştină, la care au contribuit şi răspunsurile date de corul, copiii, tinerii şi toţi credincioşii parohiei.

Programul a continuat cu marcarea ultimei file din proiectul parohiei privind organizarea de conferinţe lunare referitoare la Contribuţia Bisericii Greco-Catolice la realizarea Marii Uniri din 1918. În fiecare luna din acest an centenar, am organizat conferinţe la care au fost invitaţi preoţi, istorici, oameni de cultură, publicişti,  pentru a prezenta credincioșilor parohiei și tuturor celor interesați, aspecte din istoria marelui eveniment al neamului românesc. De această dată Părintele vicar Cristian Barta a prezentat Conferinta cu tema “BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ ŞI DEMNITATEA NAŢIONALĂ". Pornind de la explicarea conceptelor de demnitate, constiinţă şi identitate, a fost subliniată contribuţia Bisericii Greco-Catolice “în ADN-ul demnităţii naţionale”, meritele clare a Bisericii noastre la formarea şi afirmarea conştiinţei şi demnităţii naţionale, având ca punct de pornire momentul unirii cu Biserica Romei care “a aprins o flacară care nu a mai putut fi stinsă…”. Apoi contribuţia şcolilor Blajului la dezvoltarea limbii şi culturii române, contribuţia personalităţilor greco-catolice la evenimentele socio-politice şi culturale din Ardeal, au făcut ca Unirea să fie posibilă.

Părintele vicar a ţinut să amintească şi despre martiriul Bisericii Greco-Catolice, de după anul 1948. La  împlinirea a 70 de ani de la intrarea în catacombe a Bisericii noastre ne-a îndemnat să ne raportăm, la aceste aspecte dureroase din istoria Bisericii, cu gratitudine şi cu admiraţie faţă de mărturia de credinţă eroică a martirilor noştri.

(GALERIE FOTO)

Programul Duminicii s-a  încheiat cu o serbare a copiilor din parohie, care participă la orele de cateheză unde, în acest an au învățat și despre istoria țării, despre înaintași și jertfele lor, despre martiriul Episcopilor noștri, toate acestea fiind fundamentul de nezdruncinat a ceea ce suntem azi.  Dragostea de țară, credința și jertfele înaintașilor noștri sunt un adevărat izvor de întărire din care ne putem stâmpăra setea mereu. Cântecele patriotice ne aduc aminte că „fără rădăcini, fără istorie, fără credință, fără trecut, nu am avea nici viitor”. Cu aceste gânduri, copiii din parohia noastră, îmbrăcați în frumoase costume populare au completat activitățile dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, dar au adus și un omagiu deosebit Episcopilor martiri.

Mulţumim lui Dumnezeu și  pentru această binecuvântată zi!

 

"Îţi mulţumim, Doamne, că ne-ai chemat. Îţi mulţumim, Doamne, că ne-ai ajutat să răspundem "Da" chemării tale. Ajută-ne să te facem cunoscut tuturor, ajută-ne să nu te pierdem".

 

Pr. Prot. Ioan Fărcaș