Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Film documentar despre Veronica Antal

 
Film documentar despre Veronica Antal
  • 29 Aug 2018
  • 2568

Un film documentar de 12 minute şi 20 de secunde despre Veronica Antal a fost realizat în anul 2007 pentru emisiunea "Destine" de la TVR.

La finalul documentarului sunt notaţi cei care au trudit pentru a da viaţă filmului: imagine: Alina Ioncioaia; editare imagine: Dana Ceia; realizatori: Titus Ceia, Alina Ioncioaia, Dana Ceia.

Realizatorii s-au deplasat la Nisiporeşti, Hălăuceşti, pe câmpul dintre Barticeşti şi Hălăuceşti unde Veronica Antal a murit, şi la Iaşi. Au filmat, au stat de vorbă cu martorii şi au pus pe "peliculă" istoria edificatoare a celei care a murit ca martiră, Veronica Antal.

Veronica Antal (1935-1958), în timp ce se întorcea la Nisiporeşti de la sfânta Liturghie de la Hălăuceşti, jud. Iaşi, în mijlocul câmpului, în seara zilei de 24 august 1958, a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viaţa curată. Pentru că nu i-a cedat, a ucis-o cu 42 de lovituri de cuţit. Avea 23 de ani. A fost găsită a doua zi de către nişte săteni care mergeau la câmp: era cu faţa în jos, fără suflare şi plină de sânge, cu Rozariul strâns în palma mâinii drepte şi cu o cruce pe spate făcută din strujeni de porumb. Imediat după moarte, credincioşii din Nisiporeşti şi din satele învecinate au început să vorbească despre ea ca fiind o sfântă, numind-o "martiră a curăţiei".

Procesul de beatificare a tinerei Veronica Antal a început în 25 noiembrie 2003. Atunci s-a constituit o comisie care a adunat mărturii de la persoanele care au cunoscut-o sau au auzit vorbindu-se despre ea, documentaţia fiind coordonată de pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, vicepostulator, în numele Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali din România.

La 11 noiembrie 2006, dosarul sigilat cu mărturiile adunate - după ce a fost semnat de PS Petru Gherghel - a fost trimis la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican, care a continuat analizarea actelor procesului.

La 26 ianuarie 2018, Sfântul Părinte papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaşte "martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparţinând Ordinului Franciscan Secular; născută la 7 decembrie 1935, la Nisiporeşti (România), şi ucisă din ură pentru credinţă la 24 august 1958, la Hălăuceşti (România)". Astfel, Veronica Antal va fi ridicată la 22 septembrie la cinstea altarelor şi înscrisă în rândul fericiţilor Bisericii Catolice. Liturghia de beatificare va fi la Nisiporeşti.

 

Pr. Cornel Cadar

 Sursa:ercis.ro