Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pr. Alexandru Rațiu, autorul lucrării „Biserica furată”

 
Pr. Alexandru Rațiu, autorul lucrării „Biserica furată”
  • 25 Iul 2018
  • 2140

În urmă cu 16 ani trecea la cele veșnice autorul lucrării „Biserica furată”, preotul greco-catolic Alexandru Raţiu, la vârsta de 86 de ani.

Născut în Scalp Level, Pennsylvania, la data de 4 mai 1916, din părinţii Grigore şi Elisabeta (născută Chindriş) Raţiu, în 1921 se întoarce cu familia în țară, stabilindu-se în Moftinul Mic. A studiat filosofia la Oradea, după care a fost trimis pentru studii la Roma, la Colegiul Pio Romeno, şi la Propaganda Fide, unde şi-a luat doctoratul în teologie. În Roma, la 20 iulie 1941, a fost hirotonit preot al Bisericii Greco-Catolice din România, pentru Eparhia de Oradea.

Ca preot, s-a opus persecuţiei comuniste asupra Bisericii Catolice, şi a refuzat să renunţe la credinţa sa greco-catolică. Comuniştii l-au arestat şi închis împreună cu Episcopii şi preoţii care au rămas fideli legăturii lor cu Papa, cap al Bisericii. Timp de 16 ani – între 1948 şi 1964 – pr. Raţiu s-a aflat în închisoare şi în lagăre de muncă. A stat 18 luni singur în celulă în crunta închisoare de la Sighet.

După ce a fost eliberat, s-a întors în America în 1971, împreună cu familia fratelui său, Grigore. A slujit în Dieceza de Joliet, din 1974 până la retragere. Pr. Raţiu a acţionat continuu pentru libertatea Bisericii din catacombe. A scris despre persecutarea Bisericii din România, una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale fiind „Biserica furată: martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România”.

După evenimentele din decembrie 1989, s-a întors pentru o scurtă perioadă în România, pentru a fi martor la renaşterea Bisericii Greco-Catolice. Fidelitatea părintelui Raţiu faţă de Biserica lui Cristos i-a câştigat titlul de mărturisitor al credinţei: „Fericiţi veţi fi când vă vor prigoni… din pricina Mea… răsplata voastră multă este în ceruri”.

 

(FOTO: Alexandru Rațiu este a 5-a persoana de la stânga spre dreapta în rândul din spate. Preasfinția Sa Episcopul Valeriu Traian Frențiu este asezat.)