Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinal Sako (Bagdad): "Înapoi nu ne întoarcem. Mare mesaj de unitate pentru Orient şi Occident"

 
Cardinal Sako (Bagdad): "Înapoi nu ne întoarcem. Mare mesaj de unitate pentru Orient şi Occident"
  • 11 Iul 2018
  • 3363

de Daniele Rocchi

 

"Eram în autobuz, cu papa Francisc şi ceilalţi patriarhi şi conducători ai Bisericilor, şi în timp ce parcurgeam ţărmul de la Bari pentru a merge la rugăciune, oamenii ne salutau şi strigau «unitate, unitate, unitate». Pentru un moment am văzut în acel mic autobuz descoperit imaginea navei Bisericii care navighează spre acea ţintă dorită de toţi care este unitatea". Este cuprinsă în întregime în această imagine întâlnirea papei Francisc şi a conducătorilor şi patriarhilor Bisericilor creştine din Orientul Mijlociu care s-a desfăşurat la Bari, oraşul sfântului Nicolae, la 7 iulie 2018.

Dar nu este singura imagine pe care patriarhul caldeean de Bagdad, cardinalul Louis Raphael Sako, o duce cu sine din această zi cu profundă semnificaţie ecumenică. Există şi cea de pe esplanada bazilicii "Sfântul Nicolae" - la sfârşitul întâlnirii cu uşile închise - încă o dată toţi împreună, în jurul papei Francisc care citea salutul, urmat apoi de zborul porumbeilor ca semn de pace. Venerarea relicvelor sfântului Nicolae, rugăciunea pe ţărm şi întâlnirea cu uşile închise: totul în cinci ore. "A fost un timp al Spiritului în timpul căruia fiecare dintre noi a vorbit, s-a confruntat, a ascultat şi mai ales s-a rugat - relatează cardinalul Sako - totul cu extremă familiaritate. Aceeaşi cu care papa Francisc a cerut patriarhului Bartolomeu să conducă rugăciunea pentru masa oferită de arhiepiscopul de Bari, Mons. Francesco Cacucci".

Între frică şi speranţă. Adunaţi în jurul mesei rotunde, pictată în alb, pusă în centrul bazilicii "Sfântul Nicolae", "am prezentat fricile, suferinţele şi aşteptările credincioşilor noştri şi ale ţărilor noastre". Un Orient Mijlociu fără creştini pare să fie cea mai mare frică a patriarhilor. Războaiele, integralismele, instabilităţile sunt principalele cauze. "Există preocupare - spune patriarhul caldeean - dar şi multă speranţă. Am văzut că există înţelegere între noi, problemele sunt politice. Politica murdară creează războaiele prin procură care ameninţă supravieţuirea ţărilor noastre. Este nevoie de un glas profetic pentru a spune gata, pentru a cere respectarea drepturilor omului, libertatea, dreptul de cetăţenie. De ce să dăm jos regimuri pentru a crea altele mai rele?".

Orientul Mijlociu, pământ fertil. În pofida a toate, afirmă cardinalul, "Orientul Mijlociu rămâne pământ fertil pentru că este udat, de două mii de ani, de sângele a mii de martiri din toate Bisericile. Acest sânge nevinovat va duce la pace. Am făcut propuneri concrete pentru a promova pace şi reconciliere. Eu însuşi - revelează el - am înaintat ideea unui document oficial între creştini, evrei şi musulmani în care se condamnă incitarea la ura religioasă, atacurile împotriva celor nevinovaţi şi împotriva celui care practică o credinţă diferită. O fatwa musulmană împotriva atacurilor faţă de alţi credincioşi poate să fie utilă. Situaţia pare să se îmbunătăţească acum în Irak unde rar auzi un imam vorbind rău împotriva creştinilor".

Un mesaj pentru Occident. Pe calea solidarităţii şi a păcii drumul pentru unitate se face mai vioi. "Oamenii noştri acum aşteaptă ceva de la noi, motiv pentru care este important ca această întâlnire să nu rămână izolată. Nu ne putem întoarce înapoi - admite cardinalul - rugăciunea lui Isus pentru unitate ne va duce departe. Probabil că unitatea există deja, ceea ce lipseşte este curajul pentru a o exprima. Trebuie făcute unele renunţări, unele jertfe". Întâlnirea de la Bari, spune cu glas ferm cardinalul, a lansat "un mare mesaj de unitate nu numai Orientului ci şi Occidentului ai căror creştini sunt chemaţi să vestească Evanghelia fără ruşine, fără a se acomoda în indiferenţă. Angajarea pentru creştinii din Occident este să reînnoiască propria credinţă, să-i redescopere rădăcinile. Suferinţa creştinilor din Orientul Mijlociu este şi pentru Occident". De la Bari, oraş de graniţă care ţine împreună Orientul şi Occidentul, nu putea să vină un mesaj diferit.

 

(După agenţia SIR, 9 iulie 2018)

 

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 



Sursa:ercis.ro

Știri din aceeași categorie