”În acest timp îndelungat de internare, am avut posibilitatea să simt răbdarea Domnului”: mărturisește papa Francisc în meditația pregătită pentru rugăciunea ”Îngerul Domnului” din 23 martie a.c., ziua externării sale după aproape 40 de zile de spitalizare la ”A. Gemelli” din Roma. Papa s-a prezentat, într-un scaun cu rotile, la un balcon al spitalului pentru a-i saluta și a-i binecuvânta pe cei trei mii de romani și pelerini prezenți la amiază în curtea policlinicii.
”Vă mulțumesc tuturor! O văd pe această doamnă cu flori galbene, e curajoasă!”. Sunt primele cuvinte pe care papa Francisc le-a rostit de la un balcon al spitalului ”A. Gemelli” din Roma duminică, 23 martie a.c., înainte de a fi externat și de a se întoarce în Cetatea Vaticanului. După cum a fost anunțat cu o zi înainte, papa a salutat duminică romanii și pelerinii prezenți – aproximativ trei mii de persoane – și i-a binecuvântat cu mâna dreaptă, fără să mai rostească formula rituală, dând de înțeles prin gesturile scurte, dar clare, că intenția sa a fost dusă la îndeplinire.
Este prima dată când papa se prezintă în public după internarea sa, dar a doua oară când se aude vocea, după scurtul mesaj audio transmis la rugăciunea rozariului din Piața ”San Pietro” în seara de 6 martie.
Nu mai puțin important este de menționat că, după externare, papa a mers duminică să se roage în bazilica ”Santa Maria Maggiore”, locul în care și-a pregătit mormântul și unde se roagă, de fiecare dată, înainte și după o călătorie apostolică, precum și după o internare la spital.
Papa Francisc a fost internat în 14 februarie a.c. la Policlinica ”Agostino Gemelli” din Roma cu un diagnostic inițial de infecție respiratorie acută, care avea să se dovedească a fi, în cele din urmă, o dublă pneumonie severă. În aceste zile, după cum au mărturisit medicii la conferința de presă de ieri, viața sa a fost de două ori în pericol de moarte. În cursul după-amiezii de duminică, papa se întoarce la reședința sa din Casa ”Sfânta Marta”, unde va urma o convalescență de aproximativ două luni, continuând terapiile și odihna prescrisă de medici, astfel încât să-și poată relua pe deplin vocea și activitatea.
Ca și în duminicile care au trecut în aceste zile de spitalizare, papa a transmis și în 23 martie a.c. o meditație pregătită pentru rugăciunea ”Îngerul Domnului”, îndrăgita rugăciune care adună, duminică de duminică, mii de romani și pelerini în Piața Sfântul Petru.
«Parabola pe care o găsim în Evanghelia din această zi», notează papa în meditația acestei duminici, «ne vorbește de răbdarea lui Dumnezeu, care ne mână să facem din viața noastră un timp de convertire. Isus folosește imaginea smochinului neroditor, care nu a dat roadele așteptate și pe care, cu toate acestea, cultivatorul nu vrea să-l taie: vrea să-i mai pună gunoi la rădăcină ca să vadă dacă va da fructe în viitor (cf. Lc 13,9). Acest țăran răbdător este Domnul, care lucrează cu grijă terenul vieții noastre și așteaptă încrezător întoarcerea noastră la El.
În acest timp îndelungat de internare, am avut posibilitatea să simt răbdarea Domnului, pe care o văd oglindită, de asemenea, în grija neobosită a medicilor și a lucrătorilor medicali, precum și în atențiile și speranțele rudelor celor bolnavi. Această răbdare încrezătoare, ancorată în iubirea lui Dumnezeu care nu încetează, este cu adevărat necesară vieții noastre, mai ales pentru a înfrunta situațiile cele mai grele și dureroase.
M-a îndurerat reluarea gravelor bombardamente israeliene în Fâșia Gaza, cu atât de mulți morți și răniți. Cer să tacă imediat armele și să se aibă curajul de a relua dialogul, pentru ca să fie eliberați toți ostaticii și să se ajungă la o încetare a focului definitivă. În Fâșia Gaza, situația umanitară este din nou foarte gravă și cere angajarea urgentă a părților beligerante și a Comunității internaționale.
M-am bucurat, în schimb, de faptul că Armenia și Azerbaidjan au ajuns la o înțelegere cu privire la textul definitiv al Acordului de pace. Îmi exprim urarea ca acesta să fie semnat cât mai curând și să contribuie astfel la stabilirea unei păci durabile în regiunea Caucazului de Sud.
Cu atâta răbdare și statornicie voi continuați să vă rugați pentru mine. Vă mulțumesc mult! Mă rog și eu pentru voi. Împreună, să implorăm încetarea războaielor și să se facă pace, mai ales în chinuita Ucraină, în Palestina, Israel, Liban, Myanmar, Sudan și Republica Democratică Congo.
Fecioara Maria să ne ocrotească și să ne însoțească în continuare pe calea către sărbătoarea Paștelui».