Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Europa în care termenul creștin a ajuns să fie "șoptit" în numele atitudinii așa-zise "politically correct"

 
Europa în care termenul creștin a ajuns să fie "șoptit" în numele atitudinii așa-zise "politically correct"
  • 08 Noi 2014
  • 3926
Libertatea creștinilor este tot mai supusă riscului și în Occident. Acest denunț este conținut în ultimul raport publicat de asociația Ajutor Bisericii care Suferă. Potrivit datelor conținute în raport, libertatea de conștiință și de expresie sunt în pericol tocmai în acele țări de tradiție creștină în care s-au născut aceste libertăți democratice. Amenințarea nu este încă percepută ca atare, căci este susținută în numele unor noi presupuse drepturi care, însă, le strivesc pe celelate ajungând chiar la forme de intoleranță.

Privind situația libertății religioase și de expresie în Europa, Radio Vatican l-a intervievat pe Martin Kugler, membru al Observatorului privind intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor în Europa.


Martin Kugler: Provocarea în fața căreia ne aflăm, în calitatea de creștini în Europa, este dublă. Cea dintâi privește o tot mai crescândă formă de excluziune sau intoleranță religioasă în multe țări, desigur în termeni foarte diferiți, în funcție de cultura dominantă și de mijloacele de comunicare dominante, însă în orice caz există o tendință în această direcție. A doua chestiune pe care o avem de înfruntat este reprezentată de limitările la nivel legal, printre acestea numărându-se libertatea de conștiință a creștinilor care activează în domeniul sanitar, sau libertatea de expresie în privința unor tematici precum căsătoria, familia sau educația sexuală gestionată de stat. Așadar, creștinii au de înfruntat nu doar o tot mai crescândă intoleranță dar, uneori, chiar și restricții legale.

Întrebat dacă s-ar putea face un paralelism între situațiile de intoleranță din Europa și persecuțiile împotriva creștinilor ce au loc în Siria, Irak sau în alte țări, domnul Martin Kugler a spus: În Europa nu vorbim despre persecuții, preblematica fiind complet diferită. Însă, după cum spun și frații noștri creștini din Irak, Iran și Siria există o legătură între pasivitatea și lipsa unei conștientizări privind semnificația autentică a libertății religioase în Europa și problemele pe care aceste persoane le au de înfruntat în țările lor. De fapt, dacă politicienii europeni ar fi mai deciși și ar pune un mai mare accent pe semnificația libertății religioase ar putea să fie mai severi în privința politicilor privitoare la alte țări. Dau un exemplu. Uniunea Europeană a organizat o întâlnire la nivel de miniștri de Externe, acum doi ani, pentru a vorbi despre crimele comise împotriva creștinilor din Egipt, situația fiind la acel moment foarte dramatică și tragică. În urma acestei întâlniri, ar fi trebuit să se publice o rezoluție pentru stabilirea unui tip de politică externă comună, a Uniunii Europene, privitoare la Egipt. Însă, documentul nu a putut fi eloborat pentru că s-a refuzat menționarea termenului "creștini". Dintr-un motiv de așa-zisă "politically correct", adică de corectitudine din punct de vedere politic, nu au voit să spună că "au fost uciși creștini", sau că aceștia, adică "creștinii își pierd drepturile", întrucât voiau să se mențină pe un plan de egalitate între religii. Orice persoană care ar citi un astfel de document și-ar da seama că miniștrii [de Externe din țările Uniunii Europene] nu sunt uniți nici măcar în exprimarea unei preocupări.



Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie