Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cu următorul Sinod pentru tineri, Papa Francisc întinerește Biserica

 
Cu următorul Sinod pentru tineri, Papa Francisc întinerește Biserica
  • 05 Dec 2017
  • 962

Interviu al Card. Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor

Cel mai important eveniment la nivel mondial din anul 2018 pentru Biserica Catolică îl reprezintă Sinodul Episcopilor pentru tineri: un răspuns la cea mai mare provocare cu care se confruntă astăzi creștinismul, adică, modul de transmitere a Evangheliei noilor generații.

În perioada 18-24 martie 2018, va avea loc întâlnirea pre-sinodală a tinerilor din întreaga lume, o ocazie foarte importantă în care aceștia vor putea discuta problemele semnificative existenței lor.

Tema oficială aleasă de Papa Francisc este: „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. De aici, va apărea un document care va fi înmânat episcopilor care participă la Sinod, în luna octombrie, la Vatican.

Pentru a înțelege mai bine intențiile Papei Francisc prin lansarea acestei formulări fără precedent, Card. Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, a acordat un interviu pentru Aleteia:

Eminența Voastră, cum a fost aleasă tema următorului Sinod?

Această temă a fost identificată de majoritatea acelora care au fost consultați (Adunarea Sinodului, Congerințele episcopale și cardinalii). Această temă este și o continuare a temei familiei, pe care am tratat-o. Papa a acceptat imediat tema tinerilor și a înțeles urgența.

Ce așteaptă Sfântul Părinte de la acest Sinod?

Se așteaptă o mișcare. Un itinerar puternic. O adevărată întâlnire cu tinerii, pe care noi dorim să-i ascultăm, să-i însoțim și să-i vedem pe toți: atât pe cei din cadrul Bisericii, cât și pe cei mai îndepărtați.

Ce fel de Biserică vor întâlni tinerii?

Aș dori ca și cei mai îndepărtați de credință, să vadă o Biserică primitoare și capabilă să ofere un mesaj de speranță și idealuri.

Cum au fost aleși tinerii care vor participa la întâlnirea pre-sinodală?

Vor fi invitați aproximativ 300 de tineri. Cel mai important este că ei sunt reprezentativi pentru lumea lor. Vom fi ajutați de Conferințele episcopale, de Bisericile Orientale, de cei care stau aproape de tineri și de asociații. Dorim să facem o bună lucrare de discernământ și să avem reprezentanți semnificativi ai acestor grupuri, din aceste realități.

Veți urma o metodologie anume?

Metodologia internă va fi asemănătoare celei sinodale: vor exista unele intervenții, grupuri de studiu, iar în final se va redacta un document care va fi înaintat Părinților Sinodali. Evident, această întâlnire va avea loc înainte de publicarea Instrumentum laboris. Totul va fi supus Consiliului secretariatului și apoi Sfântului Părinte.

 

 

Traducere: Liviu Ursu

 Sursa:it.aleteia.org