Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să nu așteptăm ultimul ceas pentru a colabora cu harul lui Dumnezeu!

 
Să nu așteptăm ultimul ceas pentru a colabora cu harul lui Dumnezeu!
  • 12 Noi 2017
  • 3430

”Dacă ne lăsăm călăuziți de ceea ce pare mai comod, viața noastră devină sterilă; dacă, în schimb, suntem vigilenți și căutăm să facem binele, putem sta liniștiți în timp ce așteptăm cea de-a doua venire a Domnului”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru duminică, 12 noiembrie 2017, cea de-a 32-a duminică a anului liturgic după calendarul roman sau latin. Vremea înnorată și mai degrabă rece de la amiază nu a descurajat romanii și pelerinii de la tradiționala întâlnire duminicală cu Suveranul Pontif. În alocuțiunea sa, Sfântul Părinte a prezentat un comentariu la evanghelia duminicii cu parabola celor zece fecioare care așteaptă venirea mirelui la nuntă. La saluturile finale, papa Francisc a menționat un eveniment important pentru viața Bisericii:

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, ieri, la Madrid, au fost proclamați Fericiți Vincențiu Queralt Lloret și 20 de însoțitori, martiri, și Iosif Maria Fernandez Sanchez și 38 de însoțitori, martiri. Unii dintre noii Fericiți erau din Congregația Misiunii: preoți, frați colaboratori și novici; alții erau laici din Asociația Medaliei Miraculoase. Cu toții au fost uciși din ură față de credință în timpul persecuției religioase din timpul războiului civil spaniol între 1936-37. Să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru marele dar al acestor mărturisitori exemplari ai lui Cristos și ai Evangheliei!».

Vom reveni peste câteva minute la beatificarea numeroșilor martiri spanioli. Revenind acum la reflecția despre evanghelia duminicii cu parabola celor zece fecioare (Mt 25, 1-13), pontiful a remarcat că aceasta ”ne arată condiția pentru a intra în Împărăția cerurilor”. Referindu-se la o situație concretă din viața de zi cu zi, Isus vorbește despre un grup de fecioare care, purtând candelele aprinse, formau în cultura semitică alaiul de nuntă al unui mire: cinci dintre acestea, pe care le numește înțelepte, erau pregătite și aveau cu sine o rezervă de untdelemn, celelalte erau nechibzuite. Ce vrea să ne învețe Isus prin această parabolă?

Papa Francisc: «Ne amintește că trebuie să fim pregătiți pentru întâlnirea cu El. De multe ori, în Evanghelie, Isus îndeamnă să veghem și face la fel la sfârșitul acestei povestiri: ”Vegheați, așadar, pentru că nu știți nici ziua, nici ceasul!” (v. 13). Dar prin această parabolă ne spune că a veghea nu înseamnă doar a nu dormi, ci a fi pregătiți. Într-adevăr, toate fecioarele au adormit înainte de sosirea mirelui, dar la deșteptare unele erau pregătite, altele nu. Aici stă, așadar, semnificația faptului de a fi înțelepți și prudenți: să nu așteptăm ultima clipă a vieții pentru a colabora cu harul lui Dumnezeu, ci să o facem încă de pe acum».

”Candela este simbolul credinței care luminează viața noastră”, a continuat papa Francisc, ”în timp ce untdelemnul este simbolul carității care alimentează, face fecundă și credibilă lumina credinței. Condiția pentru a fi pregătiți la întâlnirea cu Domnul nu este numai credința, dar o viață creștină bogată în iubire față de aproapele. Dacă ne lăsăm călăuziți de ceea ce pare comod, de căutarea intereselor noastre, viața noastră devine sterilă, incapabilă să dea viață altora, și nu adunăm nicio rezervă de untdelemn pentru candela credinței noastre, iar aceasta – credința - se va stinge în clipa venirii Domnului sau chiar înainte. Dacă, în schimb, suntem vigilenți și căutăm să facem binele, prin gesturi de iubire, împărtășire și slujire a aproapelui în dificultate, putem sta liniștiți în timp ce așteptăm venirea mirelui: Domnul poate să vină în orice moment și nici somnul morții nu ne mai înspăimântă pentru că avem rezerva de untdelemn, acumulată prin faptele bune de fiecare zi. Credința inspiră caritatea, iar caritatea păstrează credința”.

”Fecioara Maria”, a încheiat pontiful, ”să ne ajute să facem credința noastră din ce în ce mai lucrătoare prin caritate, astfel încât candela noastră să strălucească deja aici, pe drumul de pe acest pământ, și apoi pentru totdeauna, la sărbătoarea nunții din paradis”.

La saluturile finale, Sfântul Părinte a menționat prezența familiilor, parohiilor, asociațiilor și a credincioșilor din Italia și din alte părți ale lumii, adresând un cuvânt special pelerinilor din Washington, Philadelphia, Brooklyn și New York.

Primiți acum și binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va