Papa Francisc ”a menționat că dorește să facă o vizită pastorală în România, ceea ce știam cu toții și așteptam, dar pentru prima dată a pus un accent ceva mai clar pe această intenție”: a afirmat, atent la nuanțe, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, după recenta întrevedere cu Suveranul Pontif în contextul acordării titlului de membru de onoare al Academiei Române. Audiența a avut loc miercuri, 8 noiembrie 2017, în Cetatea Vaticanului. Dacă este adevărat că papa Francisc și-a exprimat și cu alte ocazii dorința de a merge în România, de această dată, a subliniat ambasadorul, se poate spune că intenția Sanctității Sale începe să se contureze de o claritate care nu poate fi trecută cu vederea.
Redacția Română Radio Vatican a realizat un interviu cu ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun după audiența privată de miercuri cu prezidiul Academiei Române. Delegația academicienilor a avut joi întâlniri cu rectorul Universității Pontificale ”Salesianum” din Roma, mons. Mauro Mantovani, și cu președintele Consiliului Pontifical al Culturii, cardinalul Gianfranco Ravasi.
Redacția: «L-ați întâlnit pe papa Francisc. Ce aer se simte în privința unei posibile, dorite vizite a papei Francisc în România?»
Ambasadorul Liviu-Petru Zăpîrțan: «Audiența a fost privată, dar n-a fost secretă și, prin urmare, pot să spun - deși n-am cerut încuviințarea și nu știu dacă este chiar corect din partea mea -, dar pot să spun că Sfântul Părinte a acceptat mai întâi de toate titlul de membru de onoare al Academiei Române cu mențiunea: ”O fac din prietenie pentru voi, pentru România”, ceea ce deschide inimile în chip frumos. Apoi a menționat că dorește să facă vizita pastorală în România, ceea ce știam cu toții și așteptam, dar pentru prima dată a pus un accent ceva mai clar pe această intenție, în sensul că a spus așa: ”Încerc să vin anul viitor, dar dacă nu reușesc, celălalt an voi veni să vă vizitez”. Sigur, ne umple inima de bucurie și îi dorim din toată inima sănătate și putere Sfântului Părinte ca să realizeze această vizită pe care noi o așteptăm cu toții. Este o vizită pusă sub semnul deschiderii, de o generozitate impresionantă a Sfântului Părinte față de problemele lumii contemporane și față de dialogul dintre religii. Acest fapt mi se pare extrem de important. Întâi, ideea refacerii unității creștine și apoi, pe baza aceasta, ideea dialogului creștinismului cu celelalte religii. Trăim într-o lume destul de măcinată de contradicții, măcinată de tensiuni, trăim într-o lume în care deseori avem sentimentul că oamenii și-au pierdut reperele, nu mai știu exact citi busola, nu mai știu încotro e nordul ca să se poată orienta în această lume. De aceea, mesajul Sfântului Părinte mi se pare de o relevanță extraordinară, fiindcă ne trimite la rădăcinile de cultură și civilizație ale Europei în primul rând și apoi ale culturii și civilizației umane, în general. De aceea, pentru mine, fără a folosi cuvinte mari, vizita realizată de conducerea Academiei Române la Vatican a fost cu adevărat istorică».
Potrivit uzanței, anunțul oficial cu privire la o călătorie apostolică a Suveranului Pontif este prezentat de Sala de Presă a Sfântului Scaun. Pentru anul viitor, singura vizită internațională a papei Francisc anunțată oficial este cea din Chile și Peru (15 – 21 ianuarie 2018).
(rv – A. Dancă)